Wat te doen als je motivatie bent verloren?

De afgelopen weken zijn hectisch geweest. Vooral onvoorspelbaar: daardoor is het op mijn blog ook niet heel erg druk geweest. Van een gender reveal en klussen tot aan John Mayer concerten en aan mijn scriptie werken. Je kunt het je voorstellen: die drukte drukt (ha!) motivatie de kop in. Toch is het belangrijk om door te gaan met de deadlines. Op zoek naar motivatie dus! Hoe vind je die weer terug?

Gewoon doen

Hoe lullig en vervelend het ook klinkt, je krijgt vanzelf motivatie als je het gewoon gaat doen. Die scriptie schrijft zichzelf niet, en wanneer je er een een paar uurtjes mee bezig bent, krijg je vanzelf inspiratie en motivatie om door te gaan. Ga naar buiten en kijk hoe veel kilometer je weet te rennen, ga naar de sportschool en doe de oefeningen die je normaal ook zou doen. Misschien gaat het niet zo lekker, maar voor mij geeft dat weer motivatie om de volgende keer beter mijn best te doen. Daag jezelf uit!

Het is makkelijk om het doel uit ogen te verliezen. Door alle enorme ups (ik krijg een nichtje (!!!), ging naar John Mayer en hielp mee met klussen) had ik geen zin om nog tijd vrij te maken voor mijn blog omdat ik de inspiratie een beetje kwijt was. Dit soort artikelen schrijven, geeft mij ook inspiratie. Meedoen aan de hardlooptraining van afgelopen week gaf ook enorm veel motivatie, terwijl ik begon met het idee ‘ik heb geen zin’. Aan het einde voelde ik mij zo trots, dat ik nu alweer zin heb in de volgende training! Soms is ‘gewoon’ doen de beste en meest simpele oplossing.

Inspiratie en motivatie liggen op een continuüm

Het verlengde van inspiratie is in mijn optiek motivatie. Wanneer je geïnspireerd raakt, wil je datgene ook gaan doen. Pinterest is daar een goed voorbeeld van: al die prachtige DIY’s zetten mij uiteindelijk aan om iets te gaan doen. Artikelen over hardlopen maken mij weer enthousiast en zorgen ervoor dat ik de deur uit ga om te rennen. Baanbrekend onderzoek rondom mijn scriptieonderwerp wakkert mijn interesse aan, waardoor ik met meer plezier verder ga met mijn scriptie. Ga niet direct op zoek naar motivatie, maar bedenk ‘wat heb ik nodig om weer aan de slag te kunnen?’.

Zijn jouw doelen op korte of lange termijn?

De één werkt beter met doelen op de korte termijn (onmiddellijke beloning), de ander met doelen op de lange termijn (uitgestelde beloning). Het makkelijkste is natuurlijk om doelen op de korte termijn te hebben, zo kun je er structureel naartoe werken. Hoe doe je dat als je een doel op de lange termijn hebt? Probeer ‘m op te delen in kleinere termijnen. Een boek schrijf je niet in één keer, dat schrijf je in hoofdstukken. Je begint aan ieder hoofdstuk en sluit deze letterlijk en figuurlijk ook weer af. Probeer dat ook met jouw doelen en deadlines. Het kan soms uitzichtloos zijn, waardoor je gewoonweg niet meer weet waar en hoe je moet beginnen.

Deel het op in delen! Stel jezelf het doel om als eerste de inleiding van jouw scriptie te schrijven in 2 weken tijd. Bouw je hardloopafstanden van 5 naar 6 naar 7 … naar 10 kilometer uit en geef jezelf daar bijvoorbeeld 4 weken de tijd voor. Begin met het uitruimen van de ene kamer in mei, de volgende in juni en ga zo door. Je hoeft niet alles in één keer te doen: dat is niet alleen onmogelijk, maar het kost ook erg veel energie. Als je er uiteindelijk maar komt, toch? Maak een reële planning!

Neem rust en probeer het later weer

Soms moet je er helaas aan toegeven: je hebt het zo vaak geprobeerd, maar je ziet door de bomen het bos niet meer. Stop er dan even een paar weken mee en ga later verder. Ik heb de afgelopen maanden zoveel tijd besteed aan het schrijven van mijn scriptie, dat ik het grotere geheel niet meer zag. De feedback was dan ook: stop er even mee, want ik zie alleen maar losstaande delen. Ik heb mij er vier weken niet meer mee bezig gehouden! Toen ik er opnieuw aan begon, snapte ik de feedback volledig. Mijn scriptie was inderdaad een combinatie van losstaande zinnen: ik was het onderwerp volledig bijster.

Hoe eng het ook was om mijn werk een paar weken aan de kant te leggen: het heeft mij geleerd om er een tweede keer met nieuwe energie en een ander oogpunt naar te kijken. Dat is ontzettend waardevol! Staar je er niet blind op en probeer het niet te forceren.

Waar haal je energie uit? Hoe vind jij jouw motivatie terug?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Wat lastig dat je je scriptie zo aan de kant hebt moeten leggen! Heel knap dat je nu de juiste motivatie weer hebt gevonden om er opnieuw tegenaan te gaan en nu wel te zien wat er niet aan klopte. Ik was op zoek naar motivatie, dus jouw ‘just do it’ ga ik maar gewoon toepassen op mijn sportleven :)

  • Jaaa echt doen! Ik ben vanmorgen met een beetje tegenzin naar mijn hardloopclubje gegaan, achteraf zó blij en trots dat ik ben geweest!

 • Eerst en vooral wil ik zeggen dat ik je blog zo ontzettend leuk vind!

  Ik haal motivatie uit het maken van te do-lijstjes. Meestal schrijf ik per dag (in het weekend per twee dagen) zo een lijstje. Omdat ik dan lekker kan doorstrepen wat ik al gedaan heb en zo ook mijn berg werk zie verminderen, begin ik met hernieuwd enthousiasme aan de andere taken.
  Ook uit het lezen van blogs haal ik inspiratie, vaak omdat ze nuttige tips geven en je aanmoedigen om vooral niet te lui te zijn. (;

  • Dankjewel!! :) En wat knap dat jij dat kan: mijn to-do lijsten zijn altijd onmogelijk en onhaalbaar. Maar misschien één maken die ik gedurende een week of twee af kan strepen klinkt als een hele goede!

 • Heel herkenbaar allemaal! Inderdaad gewoon doen werkt het beste. Als je eenmaal bezig bent valt het allemaal wel mee en wil je het af hebben. Het werkt voor mij heel goed om mijn doelen op te schrijven en af te kunnen strepen. In kleine doelen opdelen werkt inderdaad ook goed!

 • Ik herken me hier zo in! Als ik even geen motivatie heb dan is het het best om het toch gewoon even te doen en dan gaat het allemaal vanzelf en zoveel makkelijker. En anders: denk aan waarom je uberhaupt bent begonnen. Als dat je niet meer motiveert dan is het misschien tijd voor iets anders. Mooi artikel!