Scriptietalk: het gaat allemaal niet zoals gepland

Maart tot aan augustus zou voor mij in het teken staan van mijn scriptie schrijven: een halfjaar lang bikkelen en tegelijkertijd een beetje werken en bloggen. Nu drie maanden later ben ik nog niet opgeschoten en kan ik door miscommunicatie en alle pech in de wereld aan een nieuwe scriptieonderwerp beginnen, gezien ik mijn onderzoeksplek heb moeten laten gaan. De moed zakt mij in de schoenen …

Ik moest alleen nog ‘even die scriptie knallen’

De eerste drie jaar van mijn opleiding Psychologie zijn spoedig voorbij gegaan: met vrij weinig herkansingen (3 in totaal) en een prachtig cijfer voor mijn bachelorscriptie (8.0) heb ik genoten van mijn bachelor. Met veel plezier en enthousiasme begon ik aan het vierde jaar: de blokken (persoonlijkheid, verslaving en forensische psychologie) lagen helemaal in mijn straatje! Ik zag op tegen statistiek en geheel tegen verwachting haalde ik ook dit vak met een 7.6 (in heel mijn bachelor heb ik er nog nooit een voldoende voor statistiek gehaald). Dit voelde als mijn jaar! Daarnaast was mijn praktijkstage al geregeld, en moest ik alleen nog ‘even die scriptie knallen’. Ik heb er al eens eerder over verteld: deze scriptie zou ik maken bij het Erasmus MC maar na drie maanden mailen en bellen hebben mijn begeleider, studiegenootje en ik besloten de stekker er uit te trekken. Het gaat niet lukken om hier tijdig mijn scriptie te voltooien.

En nu?

En nu? Ik heb nu plots drie (eigenlijk twee) maanden de tijd om volledig overnieuw te beginnen. Opnieuw inlezen in het onderwerp, een nieuw onderzoeksopzet inleveren in minder tijd. Onmogelijk? Ik denk het niet, want ik ga hoe dan ook door mijn praktijkstage uitlopen. Maar daar had ik bewust voor gekozen: eerst mijn scriptie schrijven en vervolgens een halfjaar lang stage lopen zonder deadlines of andere verplichtingen. Daar moet ik op terugkomen vrees ik.

Er is niet schuld aan iemand, hoewel we dit wel hadden moeten zien aankomen. Wanneer contact vanaf het begin al stroef is, moet dat bijna wel een teken zijn. Ach, van lessen leer je en het is absoluut niet het einde van de wereld. Het is enkel frustrerend: ik heb veel uren gestoken in het inlezen en raakte enthousiast over het onderwerp. Nu is mijn nieuwe scriptie-onderwerp minstens net zo interessant en leuk, het voelt wel even als tien stappen terug in mijn studie.

#Female Future Force

En nu is het tijd om weer motivatie te vinden. Even tot rust komen en het laten gaan, om vervolgens te gaan knallen. Bewijzen dat door middel van hard werken het wel degelijk mogelijk is om die scriptie in de helft van de tijd te maken (met misschien een klein beetje uitloop, ik ga namelijk ook nog twee weken op vakantie!). Dus nu nog even een paar dagen mokken, daarna is het tijd om het beste er uit te halen! Misschien een beetje hardlopen, lekker bloggen en inspiratie op doen. Nu ik weet dat dit toch niet gaat lukken, valt er een flinke last van mijn schouders. Soms is het beter op opnieuw te beginnen.

Oh en hoe leuk is mijn Female Future Force notitieboekje van Stilnest? Geeft weer een beetje positieve energie voor al die tegenslagen :-)

Liefs, Sophie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Eigenlijk is het een rotbericht, want dit is zo vervelend voor je, maar de positieve energie kriebelt tussen de woorden door! Goed dat je je zo herpakt, de gevolgen herziet en gewoon weer de schouders eronder zet! Keep up the good work!

  • Vervelend dat het niet is gegaan volgens plan.. Maar ik weet zeker dat het goed komt! Probeer niet bij de pakken neer te zitten en ga lekker knallen! Je gaat het vast halen!

  • Pfoe, dat is wel echt een flinke tegenvaller. Ik heb dat tijdens mijn bachelor ook gehad dat ik plots halverwege het proces opnieuw moest beginnen omdat mijn begeleider terminaal ziek werd. Dat zijn dingen waar je natuurlijk helemaal niks aan kunt doen, maar rot was het zeker wel. Melle (zoontje) was op dat moment ook 4 maanden oud, dus dat het allemaal niet volgens planning ging kwam wel hard op m’n dak. Alsnog heb ik toen nog in juli mijn scriptie af kunnen ronden met een totaal ander onderwerp en onderzoek. Dus, het is zeker mogelijk! Zet ‘m op, succes! (Ik begin volgende maand aan mijn masterscriptie!).

  • Oh wat balen voor je! Het is hartstikke stom dat je nu weer overnieuw moet beginnen, ik kan me voorstellen dat je daar geen zin in hebt. Het gaat je vast lukken, heel veel succes in elk geval! Malou x

  • Wat vervelend dat het niet loopt zoals gepland… Maar je klinkt positief en super dat je er binnenkort terug goed tegenaan gaat! :) Ik wens je super veel succes !!!

  • Pfff, superbalen zeg! Helaas weet ik precies hoe je je voelt. Ik zou afgelopen februari beginnen met afstuderen, maar het afstudeerbedrijf trok na een week de stekker eruit. In die tijd kon ik ook geen nieuwe plek meer vinden, dus ik heb een halfjaar uitloop. Gelukkig begin ik in september op een andere, superleuke plek. Hopelijk gaat het bij jou ook beter als je opnieuw begint, heel veel succes in elk geval!