Waarom het leren van een nieuwe taal leuk is

Processed with VSCO with hb2 preset

Zoals je misschien weet, ben ik onlangs begonnen aan een taalcursus Italiaans. Al jaren lang roep ik dat ik de taal dolgraag wil leren, wegens mijn liefde voor Italië. Nu het moment is aangebroken, geniet ik er met volle teugen van. Wie had gedacht dat ik na 4 weken al een korte dialoog zou kunnen voeren en hoe leuk ik het wel niet vind om dit één keer in de week naast mijn voltijd studie, blog en andere hobby’s te kunnen doen? Ik niet! Vandaag over waarom het leren van een nieuwe taal leuk is.

Jezelf verrijken

Al vanaf mijn 11e kom ik in Italië. Al 11 jaar lang op dezelfde plek, hetzelfde huisje en met dezelfde mensen om mij heen. Heerlijk vind ik het; het lekkere eten, de mooie omgeving en de vriendelijke Italianen die ik daar ken. Toch ken ik na 12 jaar daar één keer per jaar daar op vakantie gaan, de taal nog steeds niet. Dat is zonde, iets wat ik met mijn jonge leeftijd misschien wel makkelijk had kunnen leren.

Jarenlang roep ik dat ik Italiaans wil leren, maar ik durfde niet alleen en het is best duur om een taalcursus te betalen. Zoals je misschien weet, heb ik de taalcursus via Radio Decibel gewonnen. Nog steeds heel spannend, maar het betekende wel meteen: ik ga het nu écht leren. Het voordeel aan échte lessen – en niet de online lessen – is dat je echt eens stok achter de deur hebt: je moet gaan, je moet het allemaal uit gaan spreken en je kunt direct je vragen stellen. Ideaal!

Ik heb nu net mijn vierde week achter de rug en ik kan toch wel een redelijk basisdialoog voeren. Iets wat ik van te voren nooit had gedacht! Het is zo belangrijk om jezelf uit te blijven dagen, om te blijven leren en dit hopelijk in de toekomst toe te kunnen passen.

Iedereen zit er om te leren

Iedereen zit er om te leren! Iedereen wil graag de taal leren, is daar serieus mee bezig en doet zijn best. Normaal vind ik het eigenlijk hartstikke eng om voor vreemden te spreken, helemaal in een andere taal… Ik moet dan altijd denken aan de middelbare school waarbij ik in het Frans voor de klas moest praten en eindeloos rijtjes met woorden en zinnen moest stampen. Maar met deze (privé)lessen is er een groot verschil: ik zit in een klasje vol mensen (vier studenten waaronder ikzelf), die niet kunnen wachten om de taal écht te spreken en daar dus ook echt zitten omdat zij dat zelf willen.

Niet alleen is dit enorm motiverend, het maakt het ook gewoon een stuk gezelliger. Je hebt namelijk iets met elkaar gemeen en helemaal als je dat spannend vind in nieuwe situaties is dat hartstikke fijn.

Nieuwe mensen ontmoeten

Het is niet de voornaamste reden om een nieuwe taal te leren, maar je ontmoet zowel in je lessen als – waarschijnlijk – daarbuiten nieuwe mensen. Dat is heel erg leuk, want 11 weken lang zie ik mijn lesgenoten iedere donderdag 1,5 uur. Daarmee kletsen we (in het Italiaans) over van alles en over best persoonlijke dingen. Daarnaast hoop ik – wanneer ik volgend jaar of later – op vakantie ook in het Italiaans mensen te ontmoeten en daar een beetje mee te kletsen. Hoe leuk zou dat zijn!?

Het is een investering

Hoe jonger je een taal leert, hoe makkelijker je het leert. Niet alleen dat, maar een nieuwe taal leren is een investering voor de rest van je leven. Het is iets wat je moet blijven oefenen, maar wanneer je het écht goed beheerst zal het je veel opleveren. Mocht je ambities hebben om te reizen of om in het buitenland te wonen, dan zal dit het een stuk makkelijker maken!

Welke taal zou jij nog willen leren?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *