Uniek zijn met je blog

IMG_0826

Het grootste gedeelte van mijn ‘blogcarrière’ heb ik doorgebracht door te schrijven over wat ik leuk vond en nog steeds vind. Toch wordt de behoefte aan een uitdaging groter en ik heb heel precies voor ogen wat ik wil. Dit wil er helaas niet uit komen zoals ik dat wil, waardoor ik tegen een muur aan loop. Want, ik wil schrijven waar ik over wil maar uiteraard ook goede content leveren. Wat betreft mijn blog ben ik ontzettend perfectionistisch en blijf ik vergelijken met anderen. Het gras aan de overkant is altijd groener. Dit is ook waarom ik niet zo regelmatig meer post, ik wil een volle 100% achter mijn blogposts staan en de zoektocht is nog steeds gaande. Wat een blog – volgens mij – uniek maakt? Ik vertel er vandaag meer over!

Foto’s

Wanneer ik complimentjes over mijn blog krijg (wat ik súpergaaf vind!), gaat dat drie van de vier keer over mijn foto’s. Dat vind ik leuk om te horen, gezien ik er veel tijd en aandacht aan besteed. Ik ben dól op fotografie en iedere keer probeer ik mijzelf weer uit te dagen. Ik ben kritisch als het gaat om mijn eigen foto’s en op het moment heb ik het idee dat ik stilsta. Het haalt soms de creativiteit weg, omdat je een bepaald beeld in je hoofd hebt. Je maakt misschien wel 50 foto’s van hetzelfde onderwerp, selecteert en vergelijkt ze én bewerkt ze misschien nog na. Aan het einde kan ik geen foto meer zien en wil ik het liefst opnieuw beginnen. Om vervolgens weer in hetzelfde proces te geraken. Hoe overtref je jezelf, niet wetende hoe? Soms wil het niet lukken om de foto te maken zoals ik dat wil en heb ik drie dagen nodig om het uitgewerkt te krijgen. Soms heb ik de juiste foto binnen drie kliks!

Boodschap en inhoud

Een foto vertelt meer dan 1000 woorden, voor een blog geldt dat net zo – al dan niet meer – ! Ik ben van mening dat een foto je tekst zoveel waardevoller kan maken. Daarnaast ben ik dol op een blog met prachtige foto’s én een duidelijke boodschap. Ik geef toe: niet al mijn artikelen hebben een duidelijke boodschap en niet ieder artikel kan dat hebben. Daarom is Mintsandmangos immers een redelijk persoonlijke blog, ik vertel graag over wat mij interesseert. Kijk ik naar de reviews, dan heeft dat een boodschap. Toch vind ik de inhoud redelijk oppervlakkig en – uiteindelijk – niet uniek. Wat maakt je dan wel uniek? Jouw persoonlijke schrijfstijl en hetgeen wat jij mee wilt geven.

Het eeuwige ‘moeten’

Eerlijk is eerlijk, soms heb je geen zin om te schrijven. Dat gevoel van ‘moeten’ neemt overhand in de huidige maatschappij waar ‘moeten’ gelijk staat aan de norm. Foto’s op Instagram moeten perfect zijn, iedere dag moet er een artikel online staan en ik moet nog even wat schrijven. Dit is niet alleen heel uitputtend, maar ook helemaal niet inspirerend. Ik durf te wedden dat daar die writers-block vandaan komt. Presteren op de momenten dat het moet, lukt nooit. Sir Ken Robinson zei ooit eens ‘creativity is the process of having original ideas that have value’. Kun jij zeggen dat al die dingen die je ‘moet’ doen – gewoon omdat dat moet – creatief zijn én echt waarde hebben? Ik geef eerlijk toe dat dat bij mij niet altijd het geval is.

Laat het los! Hoe moeilijk dat ook is. Lukt het niet, dan gaat het niet. Ga je het forceren, dan is het waarschijnlijk niet iets waar je trots op kunt zijn. Dat gevoel zorgt er juist weer voor die prestatiedruk: ‘nu moet het écht!’. In plaats van op zoek te gaan naar woorden, moet je op zoek gaan naar creativiteit. Daar vind ik Pinterest héérlijk voor. De afgelopen paar dagen heb ik niets anders gedaan en ik kan je vertellen dat het zo borrelt! Ik heb hele leuke dingen besteld en ik ga hopelijk zo snel mogelijk aan de slag. Wat is het heerlijk als je hoofd overstroomt met ideeën! (Merk je het aan mijn uitroeptekens? Ik word zo enthousiast!) Al dat moeten maakt je blog er waarschijnlijk niet leuker op en creativiteit maakt in mijn ogen uniek.

IMG_0820

Uniek is niet perfect

Deze vind ik misschien zelf wel het aller moeilijkst. Ik vertelde het al hierboven, maar met al dat ‘moeten’ wil ik ook perfecte foto’s. Scrollend door Instagram kom ik zoveel prachtige foto’s binnen. De knalwitte galerijen met enkele kleuraccenten hebben al gauw duizenden volgers. Uniek? Inmiddels niet helemaal meer. Ik plaats ook wel eens een gekke foto die volledig in contrast staat met wat ik normaal plaats. Super leuk en opvallend juist. Uniek zijn betekent niet dat alles perfect is. Integendeel, imperfecties zijn menselijk en maken je juist uniek.

Wat vind ik uniek? Mijn favoriete blogs hieronder op een rijtje!

Barefoot Blonde / From Roses / I Covet Thee / Rotten Otter

Q: Wat maakt volgens jou een blog uniek?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Uniek vind ik een lastig iets.. wat maakt een blog nou uniek? Mooie foto’s, die hebben er wel mee. Toch merk ik wel dat ik o.a. op jouw blog graag terugkom omdat jij inderdaad mooie foto’s hebt en een leuke schrijfstijl. Ik vind dit soort ‘eigenschappen’ van een blog dan ook het belangrijkste om een terugkerende bezoeker te worden, belangrijker dan een ‘unieke’ blog :-)!

  • Dankjewel voor je uitgebreide reactie! :-) Ben ik helemaal met je eens; maar maken die mooie foto’s en schrijfstijl je blog ook niet uniek? Samen met een flinke dosis creativiteit dan :’)

   • Ja, misschien ook wel.. dat is een goede :-)! Wel in combi met creativiteit en het terugzien van je persoonlijkheid. Ik merk persoonlijk dat ik een blog niet snel opnieuw bezoek als je niet iets terugziet over de persoon ‘achter’ deze blog. Al deze combi’s zal het dan toch uniek maken :-)!

 • Wat een lastige vraag. Wat is nou nog uniek? Er zijn zoveel blogs tegenwoordig, dat je haast niet meer uniek kan zijn in je artikelen. Ik denk wat een blog uniek maakt is de persoon erachter, want die is bij iedere blog echt uniek. Je geeft toch iets van je persoonlijkheid weg door je schrijfstijl, iemand anders zou over hetzelfde onderwerp misschien niet dezelfde woorden gebruiken. Daarnaast kan je diezelfde persoonlijkheid ook in foto’s terugzien. Ik kom graag op een blog omdat ik de persoon erachter een leuk mens vind. Daarom vind ik het ook leuk om iets van die persoon te lezen!

  • Leuke comment, hier wil ik even op reageren! Ik denk dat als jouw persoonlijkheid op een blog erg naar voren komt, een blog al snel uniek is. Wanneer er veel foto`s van die persoon en veel persoonlijke dingen naar voren komen, herken ik een blog al snel. Zo ook die van jouw!
   Liefs

 • Wat een mooi artikel Sophie! Het is inderdaad erg lastig om als blogger uniek te zijn. Voor mij is een van de belangrijkste aspecten, net als bij jou, mooie opvallende en perfecte foto’s. Daar heb ik echt een zwak voor. En net al wat Moniek zegt vind ik persoonlijkheid ook erg belangrijk. Ik hoor vaak van mensen om mij heen die mij echt kennen, dat zij vinden dat mijn persoonlijkheid echt terug te vinden is in mijn blog, en dat ik mij niet anders voordoe dan ik ben. Ik heb wat dat betreft echt respect voor mensen en bloggers die gewoon lekker zichzelf zijn en hun eigen ding doen.

 • Een fijn artikel met diepte, Sophie! Ik vind je blog ten eerste heel fijn door de rust en de kalmte die het uitstraalt. Je foto’s zijn prachtig, ze hebben een soort sereniteit. Maar ik kan me vinden in je woorden, soms kun je de druk voelen om iets online te plaatsen en zo goed mogelijk. Ik wil graag met regelmaat iets online zetten, het liefste iedere dag. Soms voelt dat als falen als je even niets plaatst, terwijl het goed is om juist met zin en plezier artikelen te schrijven en bomvol inspiratie zit. Wat een blog nu uniek maakt? Ik vind dat lastig te zeggen, want persoonlijkheid en schrijfstijl is voor mij heel belangrijk. Maar ik blijf ook graag hangen als er mooie foto’s geplaatst worden. Het is een soort X-factor die ongrijpbaar is :).

 • Wat een ontzettend mooi en goed artikel mop! Heel mooi geschreven ook! Ik kan me er ook helemaal in vinden. Net zoals jou vind ik de foto’s en de uitstraling van een blog toch wel het allerbelangrijkste! En daarbij een fijne schrijfstijl en dat je wat mee krijgt van de persoon achter de blog. Dat maakt voor mij een blog al wel grotendeels ‘uniek’. Ook al zijn er zoveel andere, er springen er toch altijd weer een paar uit, en daar hoor jij ook zeker bij met je mooie blog :-)!

 • Ik ben ook heel perfectionistisch maar ben bijvoorbeeld niet zo goed met mijn camera. Ik heb wel een speciale spiegelreflex aangeschaft voor mijn blog en doe natuurlijk heel hard mijn best. Ik zou graag meer uit mijn blog willen halen, ik heb er zoveel plezier in!

 • Ja idd, perfectionisme op social media,eiglk btje too much, en iedereen doet elkaar maar na..leuk om te lezen dat ik niet de enige ben die er zo over denkt!

 • Een herkenbaar artikel, vooral het stukje over moeten. Ik betrap mezelf er vaak op dat ik zeg tegen anderen: “Ja en ik moet nog even wat schrijven voor morgen,” maar dit is eigenlijk juist niet hoe het zou moeten werken. Je hebt geen blog omdat het moet, je hebt een blog omdat je het ontzettend leuk vind. Eigenlijk zou je al je ‘moetjes’ dus moeten veranderen in ‘magjes’. Want eigenlijk is iedereen met een blog een bofkont, we hebben geluk dat we mogen doen wat we leuk vinden!

 • Ik herken dat ‘moeten’ schrijven. Ik schrijf zo ongeveer 2 keer per week omdat ik liever goede content heb dan kwantiteit. Ik begrijp soms niet dat men elke dag post. Waar heb je het op een gegeven moment over. Leuk artikel en herkenbaar.

 • Ik kom ook vaak terug om de prachtige foto’s. Juist omdat ik daar zelf niet heel sterk in ben, kan ik het bij anderen heel erg waarderen. Zoals bij jou. Tegen die druk van het moeten kan ik ook echt niet. Ik moet mijzelf niet iets opleggen. Goed artikel!

 • Mooi artikel! Ik ben hier ook heel erg mee bezig. Ik denk dat een blog uniek is als de persoon achter de blog zichzelf is en lekker zijn of haar eigen ding. Doordat ik het moeten heb losgelaten heb ik ineens tons of inspiration! Zo leuk om te zien. En elke keer als het moet gevoel weer tevoorschijn komt dan neem ik een stapje terug.

 • Leuk stukje! Dat ‘moeten’ herken ik heel erg. Nu hebben wij zoiets, als we er geen zin of tijd in hebben, bloggen we gewoon wat later. Het moet wel leuk blijven natuurlijk. (;

 • Wat een goed onderwerp om eens uit te lichten! Toevallig had ik gisteren een bijeenkomst – echt totaal iets anders dan bloggen, aangezien het over de jeugdzorg ging – waarin een aantal definities werden besproken. Uiteindelijk gingen we voor onszelf kernkwadranten invullen. Iets dat je misschien wel kent vanuit jouw studie. ;) Daaruit bleek dat we met ons allen eigenlijk hele andere definities toekennen aan bepaalde begrippen. Dus ja, wat is uniek? Ik denk dat een blog voor mij uniek is als het eigenheid uitstraalt, een leuke schrijfwijze en mooie foto’s bevat. Zoiets als jouw blog dus! :) Zelf ben ik ook erg kritisch en niet snel tevreden over mijn fotografiekunsten. Maar hé, dat maakt wel dat mijn blog (of Instagramaccount o.i.d.) eigenheid uitstraalt. En oefening baart kunst! :) Ik vind juist dat jouw blog uniek is doordat je, naast prachtige foto’s, eerlijk bent tijdens een productreview, artikelen schrijft waarover jij wilt schrijven en een leuke schrijfstijl hebt. Haha, sorry, lange reactie. :’)

 • Goed stukje Sophie! Er wordt helaas teveel gekopieerd omdat bepaalde dingen als succesvol worden gezien, hierdoor wordt er minder ZELF nagedacht. Zoals je zelf bijvoorbeeld al zei over Instagram, die witte feeds komen bij mij een beetje mijn neus uit, haha. Ik hoop dat meer bloggers gaan beseffen dat uniek ( en bij jezelf blijven) zijn juist heel erg belangrijk is om op te vallen.

  X fijn weekend!

  • Ja precies! Ik had het er laatst ook met Anne over en ik probeer het ook echt los te laten. Het is heel mooi maar niet zo zeer ‘ik’. En creativiteit creëer je juist door weer dicht bij jezelf te staan!

 • Een leuk artikel met veel diepgang! Ik volg je al een tijdje en vindt jouw foto’s heel mooi. Wat is uniek? Een goede vraag. Ik denk zelf dat het belangrijk is om jezelf te zijn en met gevoel schrijven. Schrijf waar je achter staat. Dat zien de lezers terug in je artikel.

 • Super interessant artikel Sophie. Uniek is inderdaad een lastig begrip. Als ik even kijk naar de blogs die ik volg, waaronder die van jou natuurlijk, gaat het mij vooral om de persoonlijkheid achter de blog, of je die tussen de regels kunt ontdekken. En inderdaad mooie foto’s en een fijne schrijfstijl zijn ook aspecten die je blog herkenbaar en uniek maken. Wat je zegt over het moeten kan ik me ook goed in vinden. Ik ben zelf gestopt met iedere dag een artikel posten. Het werd inderdaad een verplichting en dat haalde de creativiteit er uit. Nu plaats ik een aantal keer per week en dat bevalt me eigenlijk ontzettend goed. Dankjewel voor dit artikel, je hebt me geïnspireerd!

 • Erg goed en duidelijk artikel! Vooral het kopje moeten is de laatste tijd inderdaad bezig. Ik heb ook zoiets van : je moet niet bloggen omdat het moet maar omdat je het zelf leuk vind toch? Uniek zijn is tegenwoordig lastig. Iedereen blogt over dezelfde onderwerpen en idd dan is onderscheiden moeilijker dan gedacht. Ik vind je blog onwijs leuk omdat je over toffe onderwerpen schrijft en je foto’s inderdaad geweldig zijn! <3

 • Heel mooi geschreven! Ik herken mijzelf heel erg in alle punten. Inmiddels heb ik er mij ook overheen kunnen zetten. Eerst wilde ik lange uitgebreide artikelen, maar eigenlijk is dat helemaal niets voor mij. Sindsdien houd ik alles kort maar krachtig, soms zijn er gewoon niet veel woorden nodig om een DIY uit te leggen, maar dan kan de boodschap nog steeds even sterk zijn. Nu ben ik trots op alle content die ik lever en sta er volledig achter.
  Nee het is niet altijd perfect (hoe graag ik dat ook zou willen), maar wel creatief en uniek.
  En het grappige is (nu ik steeds meer echt mijn eigen ding doe) dat de stijl ook bij elkaar aan sluit. Ik doe helemaal niet zo mijn best om mijn Instagram feed perfect te hebben. Het klopt gewoon. Lekker veel kleur juist. Dat ben ik, haha.

  • Enn, om even terug te komen op jouw blog: Ik vind dat je een toffe unieke stijl hebt! Knap dat je alleen nog maar content plaatst waar je volledig achter staan. Daar maakt je hele blog veel meer ‘jou’. En perfectionisme loslaten is heel moeilijk, haha.

 • Wat een mooi artikel! En inderdaad, van ‘moeten’ komen niet vaak de beste artikelen naar boven. Ik denk dat alle blogs uniek zijn, maar de ene net meer dan de andere. Vooral fotografie en lay-out vind ik heel belangrijk!

 • Altijd leuk en inspirerend, dit topic. Bij mij borrelt het ook aan alle kanten, maar het komt er (mede door tijdgebrek) niet echt uit. Is niet erg, als het maar borrelt, is het al goed. Dan doe je iets echt voor de lol van de creativiteit en niet omdat het moet. Ik vind iedere blog trouwens uniek, als de blogger erachter maar zichzelf blijft. Je kan nog zo je best doen om een “knalwit met kleuraccenten” layout/feed te hebben (ja, dat wil ik ook het liefst), maar zolang je je eigen draai aan dingen blijft geven, blijft het persoonlijk en dus uniek (want iedereen is anders). Dat is ook het leuke aan blogs lezen! Dus mijn advies: blijf dicht bij jezelf! (En zoals De Jeugd van Tegenwoordig zou zeggen: “hou het klein”, HAHA).

 • Ik denk echt dat je het gelukkigst wordt van je hart volgen, ook op bloggebied. Ik ben zelf iemand die weigert in het ‘hokje’ te passen. Iedereen is uniek, en zo ook met elke blog of Instagram <3

 • Mooi artikel. Tegenwoordig lijkt het inderdaad alsof bepaalde soort foto’s en lay-outs in zijn, en ik vind die wel mooi, maar anderzijds is het allemaal hetzelfde. Soms heb ik ook de neiging om mee te doen met de ‘hype’, maar ik wil eigenlijk gewoon kunnen delen wat ik leuk vind, wie ik ben. Als ik een leuke foto wil delen, dan doe ik dat gewoon, ook als die geen witte achtergrond heeft of ‘niet in mijn feed past’. En dat maakt mij dan weer uniek denk ik.

 • Wat heb je dat heerlijk geschreven, ik kan me er helemaal in vinden! Weg met dat moeten, en gewoon weer doen waarmee we zijn begonnen. Omdat het leuk is, en we er plezier in hadden. Niet omdat het moest! En tja uniek zijn we allemaal, iedere blog, stuk voor stuk. Want geen mens is hetzelfde, en geen blog is hetzelfde. Dat maakt ons allen uniek :)

 • Wat een herkenbaar artikel! Soms ‘moet’ je wat schrijven en juist dan lukt het niet of niet goed. Maar ach, de perfecte blog bestaat gelukkig niet.

  Liefs,
  Nadeche

 • Wat een prachtig artikel! Echt iets om even over na te denken en bij stil te staan. Iedereen geeft andere betekenissen aan woorden, maar dat maakt het juist zo leuk. Zo vind ik blogs vaak leuk door de mooie fotografie, omdat iedereen toch fotografeert op een andere manier. Daarnaast is het al gauw uniek als het over lifestyle gaat, over je eigen persoonlijke leventje, want iedereen doet dingen op een andere manier. x

 • Mooi geschreven meis. Dit is ook iets waar ik mijn gedachten vaak over laat lopen.. Ik geloof er in dat je gewoon dicht bij jezelf moet blijven. Hoe persoonlijker (ook in mening/smaak/foto’s, alles) hoe unieker, toch? Ik vind jouw blog in elk geval prachtig. Lay out en schrijfstijl is helemaal top en ik geniet van je blogs <3