New and Testing| Samsung NX500

test-samsungnx5007

Ik denk dat ik inmiddels al ruim een half jaar aan het twijfelen ben over een systeemcamera naast mijn spiegelreflex. Wellicht heb je het gemerkt; maar ik ben meer aan de slag met YouTube en zou daar ook voor op mijn eigen blog meer mee willen doen. Zo’n grote spiegelreflexcamera is niet handig om mee op reis te nemen én het filmt voor vlogs gewoon niet lekker. Ik was er van overtuigd om de Olympus PEN aan te schaffen, maar het werd toch de Samsung NX500. Vandaag vertel ik je er meer over!

samsung_ev_nx500zbmius_nx500_mirrorless_digital_camera_1113930 nx500comp

De Olympus PEN is op het moment een enorm populaire camera. Het biedt veel, ziet er leuk uit an je kunt er gewoon veel kanten mee op. Dat was ook het eerste wat ik dacht en wat ik ook in de winkel zei. De vriendelijke verkoper vertelde mij dat ik voor hetzelfde geld een camera met een veel betere sensor kon kopen. De ISO kan hoger, het filmt 4K (4 keer zo scherp!) en meer megapixels (23!). Serieus iets om over na te denken. Samsung is niet een merk waar ik als camerafanaat stil bij zou staan. Canon heb ik al jaren en ook Nikon is een heel fijn merk. Merken als Samsung, Olympus en Sony staan een beetje op de achtergrond, maar dat hoeft helemaal niets te zeggen natuurlijk.

Maar goed, dat vloggen. Daar moet ik nu toch echt aan geloven! De oudjaarsvlog heb ik met mijn oude Nikon camera gefilmd, maar de ruis is zo verschrikkelijk… Ik wilde wat nieuws en het liefst meteen nu! Bovendien had de Samsung tot het einde van deze week een heel aantrekkelijke cashback actie van €50. Kijk…! Met de mooie filmfunctie kan ik mijn lieve neefje Luca extra goed op beeld krijgen en het past allemaal wat makkelijker in mijn tas. Wellicht maak ik voor het eerst eens echt mooie vakantiekiekjes of neem ik het gewoon mee wanneer ik uit lunchen ga. Zo’n spiegelreflex geeft namelijk behoorlijk wat aandacht met zich mee. Bovendien loodzwaar in je tas!

Niet alleen voor filmen (hoewel dat de main thing is), ook voor foto’s! Je kunt er lenzen bij kopen en wellicht stap ik helemaal van spiegelreflex over naar systeemcamera. Daarnaast is het makkelijk mee te nemen naar evenementen en dagjes weg. Gemak is het één, maar dat gemak gaat ook gewoon samen met ontzettend goede kwaliteit. Dat is waar we het denk ik uiteindelijk allemaal voor gaan en willen doen. De lenzen zijn bovendien niet achterlijk duur (30 mm f/2.0 voor €239 en een 45mm f/1.8 voor €299).

Samen met mijn zus ga ik er mee filmen en ik ben enorm benieuwd naar het resultaat. Dat resultaat gaan jullie vanaf nu iedere zondag zien, jippie! Voor nu kan ik niet wachten om er mooie dingen uit te halen en onderstaand alvast wat kiekjes die gemaakt zijn met de kitlens. More is coming! Voor nu wat sfeerbeelden van mijn lunch gisteren! Ik ga er lekker mee proberen.

Paniek en te nieuwe technologie

De NX500 (en NX1) zijn camera’s met hele nieuwe technologie. Ik kan er van alles over vertellen, maar ik heb er zelf niet genoeg kennis voor. Kort samengevat, deze camera kan 4K (4 keer zo scherp) filmen, in tegenstelling tot de meeste andere camera’s. De video files die dus uit deze camera komen, zijn van ander formaat dan de gemiddelde camera (uit de NX500 komt H.265 in tegenstelling tot H.264). De software zoals iMovie, Final Cut Pro, Adobe en Windows Moviemaker zijn hier niet op gemaakt en ook niet geüpdatet. Mijn eerste filmmateriaal was op mijn laptop dus helemaal niet te lezen! Via YouTube heb ik een goede converter gevonden waardoor ik al het materiaal kan gebruiken zonder kwaliteit te verliezen. Mocht je hier vragen over hebben; stel ze gerust. Ik kan al mijn materiaal gebruiken en het ziet er waanzinnig scherp en snel uit.

Dit is niet iets wat ik had verwacht; je koopt een camera en hoopt er mee aan de slag te gaan. Het programma werkt gelukkig snel en makkelijk; de informatie uitzoeken was een beetje jammer. Desondanks een prachtcamera waar jullie zondag het bewijs gaan zien!

test-samsungnx500

test-samsungnx5002

Niet de beste foto’s ooit gemaakt, maar wel hartstikke scherp. Met een ISO van 3200 had ik nóóit gedacht dat ik zo’n scherpe en redelijk ruisvrije foto kon maken. Geschoten met een f/3.5 (kitlens) en 1/40. De camera is stabiel genoeg om met 1/40 scherpe foto’s te maken.

test-samsungnx5003test-samsungnx5004test-samsungnx5005test-samsungnx5006

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Wat een prachtige camera! Wel heel toevallig, ik las net op een andere blog ook dat diegene een nieuwe camera had gekocht. Ook zij was van plan in eerste instantie een Olympus Pen te kopen, maar is ook voor een andere gegaan :-)!

  • Wat een mooie camera Sophie! Ziet er erg goed uit, en ik was ook nog niet bekend met het model. Ik heb zelf de Nikon 1 J5 systeem camera maar ben toch aan het kijken om deze evt. te verkopen en te gaan kijken naar een ander model. Op de één of andere manier kan ik niet fijn met het menu van Nikon overweg als Canon liefhebber. Haha!

  • Wauw, foto’s zien er al goed uit! Ben heel benieuwd naar de kwaliteit in filmpjes. Wel super balen dat het allemaal nog niet werkt met die programma’s. Klinkt allemaa super technisch, ik zou al afgehaakt zijn denk ik haha!

  • Wauw, wat een mooie nieuwe aanwinst! Ideaal dat je met deze camera kan filmen en foto’s maken. Vind de foto’s er ook verrassend mooi uitzien! Ben nu al benieuwd naar je video van zondag!

  • Leuk om te lezen dat de camera je zo goed bevalt. De foto’s zijn mooi, vooral de eerste met die sterke bokeh. Ben nu al benieuwd naar de eerste vlog met je camera, zondag komt die dus?

  • Wat een toffe en fijne aankoop! Ik heb zelf ook zo’n soort camera (Panasonic GF5) en het is echt heerlijk voor onderweg. Ik ben overigens wel meer team Panasonic/Olympus haha, maar denk dat je uiteindelijk met deze Samsung camera net zulke mooie beelden kunt maken.

  • Haha, nu moet je wel gaan vloggen! En wat een gedoe altijd met die bestanden. Dat vind ik met normale filmbestanden al. Maar wel super handig voor onderweg deze!

  • Ik heb zelf ook al een tijdje een systeemcamera, mijn eerste ‘echte’ camera. Ik heb heel lang getwijfeld of ik niet een spiegelreflex zou kopen maar ben nu nog steeds zo blij dat ik toch voor de systeemcamera ben gegaan. Hij is mooi, heeft een geweldige kwaliteit en hij is klein en dus super handig om overal mee naartoe te nemen! Heel veel plezier met je nieuwe aankoop!