Niet teveel hooi op je vork nemen, hoe?!

Soms heb je van die periodes dat goed plannen een must is om fatsoenlijk te kunnen functioneren. Deadlines, tentamens, afspraken en tussendoor wil je eigenlijk ook nog wel leuke dingen doen. Ik ben iemand die overal ‘ja!’ op zegt, waardoor het soms wel iets te druk kan worden. Ik neem regelmatig iets teveel hooi op mijn vork, het is dan de kunst om efficiënt aan de slag te gaan.

Maak een duidelijke en haalbare planning

Ik ben ontzettend goed in het maken van niet-haalbare planningen. Daarom is het ook een ware kunst om een goede planning in elkaar te knutselen. Liever een puntje te weinig (kun je later altijd nog toevoegen!) dan een puntje te veel. Het niet halen van bepaalde punten op je planning kan ontzettend demotiverend werken! Neem ook de leuke dingen mee in je planning: afspraken met vriendinnen bijvoorbeeld. Dat kan behoorlijk wat (waardevolle) tijd innemen op drukke dagen.

Doe de belangrijke dingen eerst

Oké, dit klinkt misschien heel straight forward, maar het is iets wat ik niet altijd doe. Soms zijn de belangrijkste dingen het moeilijkst, het saaist, of gewoonweg niet leuk. Je kunt de leuke dingen wel als eerste doen, maar zeer waarschijnlijk kunnen die ook een dagje later. De belangrijkste dingen zijn prioriteit: zorg dat je die als eerste af hebt. Dan heb je ook een beter vooruitzicht: even door de zure appel heen, daarna leuke(re) dingen doen zoals afspreken met vriendinnen, ‘s avonds naar de bioscoop of even gezellig een drankje doen.

Wees niet te streng voor jezelf

En als het je dan niet lukt om de volledige planning te halen, wees dan niet te streng voor jezelf. Ga nog steeds op de bank met een kopje thee en een aflevering Netflix zitten. Luister naar je lichaam! Als het goed is, heb je namelijk wél de belangrijke taken afgerond. Ga niet tot in de nachtelijke uurtjes door, maar accepteer dat je het niet af hebt gekregen en dat dat een les voor morgen is: probeer je planning en de haalbaarheid daarvan nog beter in te schatten.

Plan ook ontspanning in

Ook heel belangrijk: even ontspannen! Of je nou aan het studeren bent voor je (eind)examens, een belangrijke deadline voor werk hebt of gewoon huiswerk moet maken … Je kunt niet drie uur achter elkaar doorbikkelen. Ontspanning is een must, of het je nou uitkomt of niet. Op het moment dat je heel de dag zonder pauze doorgaat, neem je niets op en verdwijnt inspiratie vanzelf. Maak een uitgebreide lunch voor jezelf klaar, ga uit lunchen met een vriendin of ga even naar buiten. Even wat afleiding om een halfuur/ uur later weer met goede moed verder te gaan!

Beloon jezelf

Tot slot: beloon jezelf. Aan het einde van de dag met een avondje Netflixen, aan het einde van je blok met een dagje weg of een beetje shoppen … Aan het einde van je deadline een heerlijk glas wijn .. Het hoeft niet groot te zijn: ieder klein beetje belonen is al iets.

Hoe zorg jij ervoor dat je de gevulde dagen niet al te stressvol doorkomt? 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Wat een goed lijstje! Ik ben ook zo’n persoon die altijd ja zegt en pas achteraf erachter komt dat het misschien te veel is en het niet lukt.. Een realistische planning is dan zeker een must! Hele fijne tips dus:)

  • Wow heel handig en sterk artikel! Ik kende al deze zaken al maar besef nu dat ik ze helemaal niet juist toepas.Ik ga jouw tips in mijn agenda schrijven voor tijdens het plannen! Dankjewel voor de mooie content (en dan heb ik het niet enkel over dit artikel)