Lopen op de loopband: werken aan mijn conditie!

Sinds een paar weken loop ik mee met een hardloopgroepje via mijn sportschool. Het werd al gauw duidelijk dat het bij mij tekort schiet in techniek, waardoor ik blessures oploop. Ik kreeg de tip mee om te gaan intervallen op de loopband. Zo kan ik mijn conditie opkrikken en beter op mijn looptechniek letten. Zijn er voordelen aan het hardlopen op een loopband?

Stiekem heb ik een hekel aan de loopband

Stiekem heb ik een hekel aan de loopband. Het is doelloos blijven rennen op een zelfde tempo, en naar mijn idee moet ik op een loopband veel sneller lopen dan buiten. Desondanks helpt het mij wel verder en maakt het mij sterker. Tegenwoordig hebben ze bij ons op de sportschool een loopband met ingebouwde tv, zodat ik op mijn eigen account kan kijken. Eerlijk: het maakt lopen wel makkelijker. Overigens niet altijd: een duurloopje is fijner met tv, een interval doe ik liever zonder tv.

Wist je dat een loopband minder belastend is voor je spieren, pezen en gewichten? Een goede loopband zorgt voor extra demping, waardoor de spieren en gewrichten geen klappen krijgen van het neerkomen van de voeten op de vloer. Wanneer ik last heb van mijn liezen, pak ik eerder de loopband. Ik merk écht dat ik hier minder last mee heb. Hopelijk maakt het mijn spieren sterker, zodat ik uiteindelijk beter buiten kan gaan lopen. Hoewel het wat saaier is dan buiten (met een groep), kan het zeker een uitkomst bieden bij slecht of te warm weer (het was van de week echt te warm en benauwd om buiten te lopen!).

Waar let je op bij de aanschaf van een fitnessapparaat?

Net als een ieder fitnessapparaat (hometrainer, crosstrainer, spinningfiets) zijn er verschillende mogelijkheden waar je op kunt letten. Wat maakt iets een goed apparaat? Maar ook: waar ga je het voor gebruiken? Bij een loopband kun je bijvoorbeeld kijken naar de mogelijkheden: zitten er vooraf ingestelde programma’s op? Wil je met een helling lopen? Wil je er een computerscherm in? Vind je hartslagmeting belangrijk?

Fitnessapparaten zijn duur: daarom is Marktplaats een goed alternatief. Met het bovenstaande in je achterhoofd moet je je wel bedenken dat het om een tweedehands apparaat gaat. Slijtage, minder demping kunnen de kwaliteit van jouw loopje beperken. Bedenk dus van te voren wat voor investering het zal worden en hoe vaak je het wil gebruiken. Wellicht dat het in sommige gevallen een nieuwe loopband waard is!

Zoek de balans

Ik vind het heerlijk om buiten te lopen, dat maakt hardlopen juist zo leuk. Toch weet ik dat in sommige opzichten een loopband ook goed voor je is. Na een halfuur op de loopbank heb ik het ook wel gehad, maar ik weet zeker dat het nuttige trainingen zijn. Zoals eerder gezegd: ik heb oprecht het idee dat ik harder moet lopen op een loopband dan wanneer ik buiten ben. Mijn ideale trainingsschema is voorlopig wekelijks buiten én op de loopband lopen. Op de website van Betersport kun je ontzettend veel informatie vinden over fitnessapparaten, de voordelen hiervan en uiteraard fitnessapparaten zelf.

Ben jij een binnen- of buitenloper? Of allebei?

Liefs, Sophie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *