Waarom het leven online zo perfect lijkt (maar waarom dat het dus niet is)

instagram
instagram, perfectionisme en online leven

Bloggers zijn er vaak goed in om alles online zo mooi mogelijk te laten lijken. Uiteraard post je niet alles online en deel je de leukste, mooiste of bijzonderste momenten. Dit geeft een behoorlijk vertekent beeld, iets waar niet iedereen bij stil staat. De afgelopen paar weken plaats ik alleen maar flatlays op mijn Instagram: ik heb een bepaald thema en een bepaalde stijl. Ben ik daarmee wel eerlijk naar mijn publiek toe?

instagram, flatlays en thema’s

Laatst had ik het er met een andere blogger over (hoi Aranka!): we bekeken elkaars Instagram en ze riep meteen ‘wauw wat mooi!’, maar daarna ook heel eerlijk: ‘hoe mooi ik het ook vind, ik leef zo’n leven niet’. Dat spookt nog steeds door mijn hoofd, en ik vind het een heel terecht punt. Waar Instagram mijn creatieve uitlaatklep is van ‘leven wat niet écht zo is’, is mijn blog veel realistischer. Ik schrijf over mijn ups en downs, over hardlopen, laat simpele en niet-bewerkte foto’s zien in mijn photodiary’s en ik vertel je mijn eerlijke mening over bepaalde producten.

‘het is moeilijk om alles bij elkaar te laten passen, waardoor het eigenlijk vrij weinig van mijn leven laat zien’

Mijn blog is een afspiegeling van mij: mijn Instagram is een afspiegeling van mijn perfectionisme en creativiteit. Het feit dat ik zelf zo’n feed met iedere dag een nieuwe flatlay heb, betekent niet dat ik alleen maar mensen volg die óók zo’n feed heb. Ik volg weliswaar creatieve feeds, maar ook feeds die iemand écht weerspiegelen. Dus gezellige foto’s, selfies en dagelijkse bezigheden. Ik volg diegene dan voor hem/haar als persoon, waar ik de ‘strakke’ feeds volg voor de foto’s.

Ik denk dat veel mensen denken: zo ziet iemand zijn leven er niet uit. In de meeste gevallen is dat ook echt niet. Het is moeilijk om alles bij elkaar te laten passen, waardoor het eigenlijk vrij weinig van mijn leven laat zien. Ik hou niet van selfies (ik maak ze bijna nooit meer, ook niet voor mijn blog!), ben niet goed in het maken van outfitfoto’s en heb nooit inspiratie voor lekkere gerechten. Waar ik wel goed in ben, is het maken van stillevens: foto’s voor mijn blog en daar creativiteit in vinden. Ik schreef er eerder een artikel over: wat ik allemaal gebruik voor het maken van een flatlay.

moraal van het verhaal?

Blijf jezelf! Neem social media met een grote knipoog en geloof niet alles wat er staat. Daag jezelf uit om creativiteit uit te lokken, volg inspirerende accounts (maar ontvolg ze niet meteen!) en maak je thema duidelijk. Zo is het thema op mijn Instagram heel duidelijk en niet heel persoonlijk: dat is een keuze. Mijn blog is daarin heel anders. Ik gebruik weliswaar dezelfde foto’s (behalve voor mijn photodiary!), maar de tekst die ik erbij gebruik is toch weer heel persoonlijk en open.

Ik vraag me af hoe jullie er over denken: op basis waarvan volg jij een account wel of niet? Volg jij iemand zijn blog daarnaast? Wat vind jij van Instagramaccounts met een bepaald thema (zoals dat van mij bijvoorbeeld), waar iedere foto redelijk hetzelfde is? Ik hoor heel graag van je!

liefs, Sophie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Best wel herkenbaar! Soms lijkt het zo dat we allemaal een perfect leven hebben via insta. Vaak vind ik het dan heel leuk om de blog erachter ook te volgen. Dan zie je maar weer dat we allemaal normale mensen zijn die ook boodschappen moeten doen.

 • Ik vind het wel prettig wanneer een instagram account een bepaald thema heeft, maar merk dat het mij meer aanspreekt als het ook persoonlijk is. Wanneer het puur ‘gemaakte’ foto’s zijn scroll ik daar gauw langs heen, terwijl ik bij persoonlijke foto’s toch even blijf hangen en de beschrijving lees. Neemt niet weg dat ik ook accounts volg met gemaakte foto’s, maar persoonlijke foto’s spreken me meer aan :) (Dat hoeft dan niet een selfie te zijn natuurlijk)

 • Interessante gedachte, om je insta een bepaald thema te geven en op je blog meer persoonlijke dingen te doen. Ik wil juist ook persoonlijke dingen op insta zetten, anders vind ik het zelf niet leuk om het bij te houden.
  Voor de accounts die ik volg vind het leuk als de foto’s een beetje van elkaar verschillen, elke dag een flatlay zou mij na een week weer weg krijgen, dan denk ik ‘dit heb ik toch al gezien?!’. Ik volg accounts die juist veel afwisseling hebben, iets wat ik zelf ook wil op insta. En ik kijk of iemand een kleurrijke feed heeft, steeds hetzelfde lichtbruine filter daar houd ik ook niet van. Gelukkig zijn er heel veel van dat soort accounts, dus kan ik mijn hart ophalen!

  • Heel erg leuk om jouw visie hierop te lezen Ayla! Ik ben het er wel mee eens hoor: ik scroll het liefst ook lekker door iemand zijn pagina heen op zoek naar vanalles. Ik kan dat alleen zelf gewoon niet, bij mij moet alles wel een beetje hetzelfde kleurtje zijn, haha!

 • Leuke post! Zo herkenbaar ook. Ik denk dat iedereen zich op het internet wel ietsjes anders plaatst. Daar kan het namelijk. Misschien zetten we ons wel neer zoals we stiekem willen zijn, maar het is bijna onmogelijk ook dagelijks zo te zijn. Toch, is het niet tof dat we onze creatieve kant op het internet laten zien? Er zit altijd wel een kern van realiteit achter…

 • Ik maak en deel zelf vooral flatlays omdat Instagram voor mij idd mijn ‘creatieve uitlaatklep’ is. Persoonlijke foto’s deel ik wel af en toe tussendoor, maar daar gebruik ik juist Facebook of een ander platform voor. Ook is Instagram Stories tegenwoordig best handig om de andere, serieuzere kant achter het flatlayaccount te laten zien, en dat het lang niet altijd over rozen gaat (sterker nog, ik ben op die foto’s vaak alleen maar aan het studeren/achter mijn laptop te vinden). Ik schroom ook niet om te delen dat het bijvoorbeeld niet goed op school zou gaan. Mijn Instagram boordevol flatlays is dus juist bedoeld voor de afleiding, en ik vind het heeeerlijk om te merken als ik weer een foto heb gemaakt waar ik tevreden over ben!

 • Wat een goed verhaal! Ik heb mijn instagram vooral meer algemeen en er komen niet heel veel persoonlijke dingen voorbij. Op mijn blog is dat anders en deel ik juist wel meer persoonlijke updates!

 • Ik vind dat ook zo bijzonder dat instagrammers met een mooie feed meer volgers krijgen.Wat maakt een feed nou zo mooi? Waarom zouden mensen zoveel dezelfde ‘sfeer’ willen zien van iemand. Instagram blijft me echt een raadsel hoor haha!

  • Zo had ik er nog niet naar gekeken … Maar je hebt wel gelijk: wanneer is iets mooi en wanneer niet? De grotere accounts hebben toch wel een bepaald thema: geld dat ook niet voor een blog of een bedrijf? Wanneer je een bepaalde strategie hebt, kun je ook het publiek aantrekken wat bij jou past. En voor sommige mensen is Instagram hun baan (kun je je dat voorstellen?!)!

 • Net als jij volg ik een aantal accounts puur vanwege de mooie foto’s en voor inspiratie, en andere accounts volg ik omdat ik de mensen daadwerkelijk ken of om een kijkje in hun leven te kunnen nemen haha. x

 • Herkenbaar. Dan ben ik ‘jaloers’ op die prachtige foto’s. De laatste tijd wil ik mij hier niet meer zo mee bezig houden. Dus fotografeer ik gewoon wat ik op dat moment leuk vind. Al is dat dan niet de mooiste foto, jammer dan. Eerlijk zette ik vrijwel niks op instagram aangezien ik het dan niet goed genoeg vond.