Flatlays, Instagram en fotografie

Processed with VSCO with hb2 preset

Je hoeft niet alles perfect te hebben om ‘perfecte’ foto’s te kunnen maken! Ik ben 21, woon nog thuis en heb 4 jaar lang gedacht dat ik pas écht mooie foto’s kon maken in mijn eigen huis. Toch heb ik kleine aanpassingen gemaakt en trucjes geleerd. Pinterest geeft mij ontzettend veel inspiratie, ik heb al jaren een wit tafeltje van de Ikea en heb verschillende soorten planken klaar staan om als ondergrond te gebruiken. Ik deel mijn tips voor het maken van Instagram foto’s! 

blog-fotografie

Dekbedovertrek / onderlaken

Ik heb heel veel foto’s gemaakt op een wit tafeltje, maar dat geeft heel veel harde schaduwen. Natuurlijk licht is – en blijft – altijd het mooist. Ik moest iets anders verzinnen en heb veel inspiratie opgedaan via Pinterest (volg me mocht je nog op zoek zijn naar inspiratie, haha!). Flatlays worden vaak gemaakt op witte dekens of op een onderlaken. Iets wat iedereen in zijn bezit heeft en niet duur is om aan te schaffen.

Het is makkelijk om op deze ondergrond foto’s van bovenaf te maken. Het geeft weinig schaduw, ziet er natuurlijk uit en is een neutrale ondergrond. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de ondergrond volledig glad te maken, of om er juist wat kreukels in te laten. Je kunt er alle kanten mee op! Mijn Ikea tafeltje is achteraf toch wel héél erg geel geworden, waardoor het moeilijk is om neutrale foto’s te maken. Ze eindigen uiteindelijk te geel of te blauw, wat heel erg zonde is! Sinds ik op deze manier mijn foto’s maak, hoef ik de kleur niet meer te corrigeren.

blog-fotografie2

Marmer / Marmersticker

Marmer is de laatste tijd best trendy. Bij de Karwei heb ik laatst een hele grote stickerrol gekocht met een marmeren print. Die heb ik op mijn tafeltje geplakt; ik kon nergens accessoires groot genoeg vinden om op te fotograferen. Dus heb ik het zelf maar gemaakt! Daarnaast hebben wij thuis ook marmeren tegels, dus genoeg marmer voor mij!

Ik maak veel foto’s van boven en dat is op marmer net zo makkelijk als op de dekens! Het maakt je achtergrond net wat opvallender en het maakt je foto’s mooi licht. Ook voor deze ondergrond geld: je kunt het al in huis hebben (tegels) óf je beplakt een tafeltje/ stuk karton met een marmersticker. Hoeft niet per se marmer zijn, maar het kan ook een houtprint of wat dan ook zijn!

(Snij)planken

Ik heb ook een uitgebreid assortiment aan planken en snijplanken liggen. Van marmer en leisteen tot aan hout en een simpele witte plank. Ik gebruik ze soms in een hoekje van een foto, maar zo nu en dan ook als volledige ondergrond. Ik gebruik ze ook niet altijd, maar het is een redelijk goedkope investering. Natuurlijk zou het makkelijker zijn als ik een grote meubelen in mijn huis zou hebben die zich perfect ontlenen voor fotografie, aan de andere kant is dit misschien wel makkelijker. Soms gebruik ik het plankje ook als ‘muur’ om te reflecteren en om een witte achtergrond te creëren bij een staande foto.

(Terugkerend) Thema

Misschien nog wel het moeilijkst is het vinden van jouw stijl, jouw kleurenthema en punt van herkenning. Ik dacht dat dat altijd hagelwitte achtergronden waren, maar ik vind grijs met een paar kleuraccenten heel erg tof. Wel licht, maar ik hoop dat er in mijn foto’s toch een bepaald terugkerend element zit. Ik wil graag dat mijn feed een samenhangend geheel is en een bepaalde sfeer meegeeft. Ik ben dat allemaal nog heel erg aan het ontdekken en het lukt niet altijd even goed.

Het is makkelijker en tegelijkertijd moeilijker om alles in één bepaald thema te doen. Ik kan niet iedere foto plaatsen, ik moet erop letten dat de komende foto’s weer bij de geplaatste foto’s passen … Aan de andere kant vind ik het een heerlijke creatieve uitdaging.

Heb jij ook dit soort handige trucs om je foto’s te maken?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Ik ben echt altijd dol op jouw foto’s! Je hebt ook een gaaf Instagram profiel!! Vind je het alleen niet lastig dat je dan niet altijd alles kan posten vanwege het ontbreken van een juiste achtergrond?

  • Leuk! Ik heb laatst bij de Xenos voor het enorme bedrag van €0,50 per rol leuke inpakpapiertjes gekocht. Een paar stukken karton ingepakt, en voilà: mijn nieuwe kleurrijke ondergronden.
    Hoe maak jij foto’s van bovenaf als je zelf thee zit te drinken? Iets wat ik me áltijd afvraag als ik dergelijke foto’s voorbij zie komen! Fijn weekend alvast!

  • Ik vind dat je echt mooie foto’s maakt! En ik herken me hier ook wel in. Ik maak tegenwoordig de meeste foto’s op mijn dekbedovertrek met marmeren print en heb ook een plank met marmer plakplastic erop. Zelf gebruik ik ook nog een reflectiescherm om harde schaduwen te voorkomen.

  • Nav je andere blog hier terecht gekomen :) bedankt voor de tips! Ik ben er (nog) niet zo’n ster in en ben echt nog aan het puzzelen met achtergrond enzo omdat ik niet echt dingen in huis heb die daarvoor werken. Dit klinkt als een eenvoudige oplossing!