Ik ontsnapte uit de gevangenis!

prison escape in breda
prison escape in breda

Ik moet je toegeven, het is toch best even een drempel om deze verschrikkelijke foto op min blog te plaatsen. Aan de andere kant met een dikke vette glimlach, want het was écht een ontzettend gave ervaring: ik ben namelijk uit de Koepelgevangenis te Breda ontsnapt vorige week vrijdag tijdens de Prison Escape! Zonder al te veel spoilers te verklappen, zal ik je er wat meer over vertellen.

Voor mijn verjaardag kreeg ik van Alex dit te gekke cadeau. In het begin een beetje terughoudend, want: wat kun je verwachten? Op het internet kun je er vrij weinig over teruglezen, maar je weet wel wat je doel is: ontsnappen. Ook weet je dat dat niet makkelijk zal worden.

Op Justine haar blog heb ik een hele poos geleden al gelezen over haar ervaring in Rotterdam. Ik werd nieuwsgierig en haar blogpost heb ik dan ook even teruggezocht voordat ik ging beginnen. De Prison Escape is inmiddels van Rotterdam naar Breda verhuisd, nar de Koepelgevangenis.

De voorpret begon al met een brief van de Department van Veiligheid en Gerechtigheid met een ‘veroordeling omdat u zich buiten de gebaande paden heeft begeven en voor het niet volgen van de normale gangbare maatschappelijke gedragsregels’. Dit kwam samen met een mysterieus casettebandje. Gelukkig hadden wij nog een casetterecorder in huis, waardoor de pret kon beginnen voordat wij onze trip naar Breda maakte!

‘Game on’

Eenmaal aangekomen, begrijp je meteen waarom de Koepelgevangenis zo genoemd wordt: het is immens en indrukwekkend. Een prachtig gebouw en je wordt meteen nieuwsgierig hoe het er van binnen uit ziet. Geduld is een schone zaak en vanaf het moment dat je in de rij staat om naar binnen te komen, begint het spel. Met 80 acteurs en 200 deelnemers, was het een drukke bende. Je krijgt een overal, je mugshot wordt gemaakt, de bewakers houden je in de gaten en je krijgt een cel toegewezen. Game on.

Vanaf hier wordt het lastig om te omschrijven wat er allemaal gaat gebeuren. Er gebeurt ontzettend veel en je vraagt je heel erg veel af. Is je celgenoot te vertrouwen? Wat moet ik doen? Hoe kom ik er uit en wat heb ik daar voor nodig? Vragen die halverwege het spel beantwoord worden, maar je moet het slim spelen. Verbondjes sluiten? Letten op seintjes? Maar de bewakers houden alles in de gaten.

Ik ben ontsnapt!

Ik ging samen met mijn vriend, en zoals verwacht werden we vanaf het begin al gescheiden. Het is ons allebei gelukt om te ontsnappen én ook nog eens op een andere manier. Hoe zal ik je natuurlijk niet vertellen, maar we hebben er in ieder geval drie uur lang de tijd voor gehad. Die tijd is echt voorbij gevlogen, ik ben van het begin tot het einde bezig geweest!

Omdat de Koepelgevangenis ook zo groot is, heb ik de helft niet meegekregen. Er waren zo ontzettend veel ruimtes en ik heb achteraf veel gehoord over verschillende ontsnappingsmogelijkheden. Niet iedereen wist te ontsnappen: na 10 uur gingen de vlaggen naar beneden met ‘game over’. Ontzettend jammer, maar ik denk dat dat altijd zo is! Het gaat om nadenken, samenwerken en snel zijn. Uiteraard gaat veiligheid voor, maar dat is ook goed te doen.

Er zijn een aantal weekenden in het jaar waarin de Prison Escape georganiseerd wordt. Zowel ‘s ochtends als ‘s middags en ‘s avonds wordt er een spel georganiseerd, waardoor het makkelijk is om een geschikte datum te vinden. Via de website van Prison Escape kun je informatie vinden, maar niet alles … Dat mag je namelijk zelf ondervinden tijdens het spel … :-)

Aanrader? Zeker weten! Ik zou het dolgraag nog een keer spelen, maar dat gaat uiteraard niet. Ik ken nu een beetje de ins en outs van het spel, maar ik hoop dat ze nog een keer zullen verhuizen naar een andere gevangenis in een andere stad.

Heb jij wel eens een Prison Escape gedaan?

Liefs, Sophie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *