Hoe goed ben jij in (be)sparen?

Eerlijk is eerlijk: als het om besparen gaat, ben ik daar niet de beste in. Als mijn vader dit zou lezen, zou hij hard knikken. Energie besparen is niet mijn sterkste punt. Zonde eigenlijk, want als je al het bespaarde geld aan het einde handje contant uitbetaald zou krijgen, dan zou ik (en ik denk mijn ouders ook) ontzettend blij zijn! Vandaag vijf makkelijke bespaartips, die zelfs mij lukken! 

Spaar kleingeld!

Eens in het jaar leeg ik mijn spaarpot met kleingeld en het zal je verbazen wat ik daar in vind: over de €100 aan kleingeld! Als ik van iemand geld krijg voor mijn verjaardag of voor een andere gelegenheid, dan stop ik dat daar ook bij. Aan het einde van het jaar heb ik een mooi bedrag gespaard waarvan ik niet wist dat ik het had. Dat is écht een cadeautje, zodat ik het ergens bij kan leggen bijvoorbeeld. Dit zijn echt leuke verassingen voor jezelf.

Gebruik verdeeldozen met een schakelaar

Hoe vaak mijn vader het ook heeft gezegd, ik laat stekkers vaak zitten. Ik heb inmiddels twee verdeeldozen met schakelaars op mijn kamer staan, waardoor ik deze ‘s avonds gemakkelijk uit kan zetten. Zo kunnen de apparaten ‘s nachts geen energie verbruiken omdat ze niet op standby staan (dat lampje van de tv, dvd-speler, koffieapparaat, oplader enzovoorts). Als je veel van dit soort apparaten hebt, zou dit best wat kunnen schelen! Ruimt bovendien ook best wel lekker op :-)

Het zelfde geldt ook voor je laptop: zorg dat je deze écht uit zet en niet in de slaapstand. De programma’s draaien dan nog door, alleen het scherm staat nog aan. Slecht voor de batterij van je laptop, waardoor je hem dus ook vaker moet opladen en uiteindelijk kunt investeren in een nieuwe batterij.

Verkoop oude of ongebruikte spullen

Eens in de zoveel tijd ruim ik mijn kamer grondig op: alle laatjes, kasten en kisten worden open getrokken. Ook mijn kledingkast en boekenkast worden uitgeruimd. Het merendeel gooi ik weg, maar heel af en toe zitten er wat boeken of kledingstukken bij die nog wel wat op kunnen brengen. Vorige keer heb ik ontzettend veel spullen op Marktplaats gezet (kleding, DVD’s, boeken, wat electronica) en daarmee heb ik over de €300 mee verdiend. Dat was lekker! Helemaal als je je bedenkt dat het anders items waren die ik weg had gegooid. ‘Gratis’ geld dus, haha!

Op een lagere temperatuur wassen

Ik was al mijn kleding op 30 graden. Handdoeken gaan vaak wel wat warmer, maar voor kleding is het sowieso erg belangrijk om niet te warm te wassen. Zo’n laag mogelijke temperatuur en niet te hard laten centrifugeren: hierdoor blijven je kleren écht langer mooi en zullen ze uiteraard niet krimpen. Niet alleen beter voor jouw kleren, maar ook voor het milieu en jouw portemonnee! Ik probeer mijn wasjes altijd zo vol mogelijk (niet té vol natuurlijk) te draaien. Het is echt zonde om al dat water voor maar een paar kledingstukken te gebruiken.

Energie vergelijken

De meeste winst ligt in slim inkopen en in energie. Nu woon ik nog thuis, maar dat gaat niet heel erg lang meer duren. Wanneer ik mijn studie heb afgerond, is het tijd om op mijzelf te gaan wonen. Het aanbod van verschillende mogelijkheden, tarieven en soort energieleverancier is uitgebreid. Jezelf er van te voren in verdiepen is erg belangrijk ben ik van mening!

Dit artikel is een samenwerking met Switch Expert.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *