Hoe (be)veilig(d) is jouw mobiel?

Mijn telefoon is voor mij erg belangrijk. Ik gebruik het niet alleen om te bellen, te appen en social media mee af te struinen, het is eigenlijk ook een fotocamera om mooie momenten vast te leggen. Mijn mobiel gaat altijd mee, hoewel ik hem al wel eens ben kwijtgeraakt. Dit gebeurt altijd op die momenten dat je nergens een back-up hebt staan. Hoe veilig is jouw mobiel en heb je hem beveiligd? 

Op het moment dat ik mijn telefoon was kwijtgeraakt (op het Lowlands Parkeerterrein) schoot ik wel in de stress: mijn telefoon is redelijk beveiligd. Ik heb een pincode, een beveiligingscode en voor mijn bankzaken zit er ook een beveiligingscode. Wat nou als iemand dan toch bij jouw spullen weet te komen? Gelukkig was de vinder een eerlijke vinder en kon ik hem diezelfde avond (op 2,5 uur rijafstand) komen ophalen.

Als ik die telefoon echt kwijt zou zijn, dan zou ik niet alleen de telefoon kwijt zijn (gelukkig ben ik daar voor verzekerd!), maar ook ontzettend veel foto’s, filmpjes en belangrijke notities. Voor veel mensen is hun telefoon hun leven, en kwijt is kwijt.

Maak een back-up van jouw telefoon

Eigenlijk zou je iedere maand je telefoon even moeten back-uppen. Nu kan dat voor een iPhone gemakkelijk met behulp van iTunes. Voor bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S8 werkt dat minstens net zo makkelijk: je kunt je telefoon gewoon direct back-uppen door middel van Dropbox! Zo heb je je foto’s altijd nog op een andere locatie staan, zijn je whatsapp berichten bewaard gebleven en zou je alle bestanden in één keer op jouw nieuwe telefoon kunnen zetten.

Zet geen belangrijke gegevens in jouw telefoon

Vroeger zette ik nog wel eens belangrijke wachtwoorden op mijn telefoon. Ik zette er niet bij waar het van was, dat kon ik wel onthouden. Maar eigenlijk is dat helemaal niet slim: wanneer jouw telefoon in de verkeerde handen terecht komt, kunnen ze van alles proberen. Schrijf jouw wachtwoorden ergens op, bewaar ze in een map of schrijf wat minder belangrijke wachtwoorden in een agenda. Ik ben ervan overtuigd dat opschrijven nog steeds de meest veilige manier is!

Wees voorzichtig met Wi-Fi hotspots

Het is erg fijn en handig om gebruik te maken van een gratis Wi-Fi hotspot, hoewel je je wel bewust bewust moet zijn van de mogelijke gevaren. Gratis Wi-Fi heeft vaak geen beveiliging en persoonlijke gegevens kunnen op deze manier gemakkelijk gekopieerd worden door de eigenaar van het Wi-Fi netwerk of door andere gebruikers op het Wi-Fi netwerk. Houd hier rekening mee!

Stop je telefoon nooit in je kontzak

Eerlijk is eerlijk: ik doe het ook regelmatig. Mijn telefoon is behoorlijk groot, dus past niet in de broekzakken aan de voorkant. Het is niet geheel zonder risico’s om mijn telefoon in mijn kontzak te doen: hij is er wel eens uit gevallen, ik zit er regelmatig boven op en het is makkelijk voor dieven om mee te nemen. Daarnaast heb ik regelmatig van vriendinnen gehoord dat hun telefoon op deze manier in het toilet is gevallen. Oeps!

Het zou zonde zijn om je telefoon kwijt te raken! Nu kun je op mobiel.nl vrij gemakkelijk een nieuwe telefoon voor een scherpe prijs vinden, het is makkelijker om goed op je telefoon te letten én om voorzichtig om te gaan met belangrijke informatie. Vooral wanneer ik op vakantie ben, check ik mijn telefoon even extra op bepaalde notities en zorg ik dat ik alle foto’s thuis opgeslagen heb staan.

Maak jij wel eens een back-up van jouw telefoon?

Liefs, Sophie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Ik probeer altijd wel regelmatig backups te maken. Goede tips verder! Moet inderdaad die notitie met een paar wachtwoorden eens verwijderen. Heb ze ook ergens opgeschreven.

  • Oeps, ik maak me wel schuldig aan een paar dingen. Mijn telefoon zit regelmatig in mijn kontzak, maar eigenlijk vooral binnenshuis, dus vatbaar voor dieven ben ik dan gelukkig niet. En ja, ook staan er wachtwoorden op mijn telefoon.. Wat stom eigenlijk!

  • Nouuu sinds ik stiekem op mijn werk mijn telefoon bij had (een paar jaar terug) heb ik nu altijd mijn telefoon in de zijkant van mijn bh. Erg diefstal proof hoor haha! Maar ja, ik maak me wel schuldig aan de wifi-spots en belangrijke dingen op mijn telefoon zetten. Maargoed, waar moet ik het dan bewaren, anders vergeet ik het steeds. :’)

  • Mijn telefoon zit te vol voor back-ups van bijvoorbeeld Whatsapp ;) Die nieuwe telefoon van Samsung, tja, daar kan het inderdaad wel mee natuurlijk!