Het volgen- en ontvolgen op Instagram

Ik ben de laatste tijd druk bezig met het ontdekken van Instagram. Zo is het algoritme al eens veranderd, zijn nep-accounts verwijderd en is het populairder dan ooit. Toch valt het mij op dat Instagram meer en meer om getalletjes draait en ik ben dat hele volg-ontvolg helemaal zat. Jij ook?

Follow for follow

Die hele ‘follow for follow’ mentaliteit is er nu gelukkig een beetje uit, hoewel ‘shout out sunday‘ de nieuwe follow for follow mentaliteit is. Het gaat allemaal om grotere getallen, meer likes en meer reacties. Tegenwoordig is Instagram het nieuwe bloggen: hoeveel Instagrammers wel niet geld verdienen met enkel Instagram? Het is een nieuw platform op zich en dat is gááf!

Wat minder gaaf is, is dat tijdschriften volstaan met tips om meer volgers en likes te krijgen. Laatst kwam ik de tip ‘volg zo veel mogelijk accounts’ tegen, en dat is toch wel tenenkrommend. Ik volg Instagram accounts die ik leuk vind (ik vind het heerlijk om een poosje door te klikken om toffe accounts te vinden!), niet omdat het mij likes oplevert.

Ik ben helaas in de minderheid lijkt het: ik heb de app Volgers+ op mijn telefoon gezet, omdat ik in zo’n rap tempo volgers verlies én volgers bij krijg. En inderdaad: in ongeveer een week tijd ben ik zo’n 100 volgers rijker en 100 volgers verloren. Op het moment dat ik beter ga opletten, is het merendeel van de ontvolgers de mensen die mij die week zijn gaan volgen. Dit gaat al wekenlang zo en het lijkt steeds erger te worden.

Werkt het echt?

Ik heb het een poosje geprobeerd. Tenminste, ik ben gaan kijken naar de mensen die ik volg en ik ben wat nieuwe accounts gaan volgen (overigens mensen die ik écht volgen wil, niet random accounts). Wat mij opvalt: op het moment dat ik in één keer veel accounts ga volgen, heb ik binnen een uur een flink aantal volgers erbij. Sommige accounts volgen terug (tof! maar voor hoelang…? de meeste ontvolgen vrij snel weer), maar ook andere, voor mij onbekende, accounts volgen mij opeens. Ik vraag mij af hoe dat werkt? Is het Instagram algoritme zodanig aangepast dat je als actief account (dus mensen gaan volgen) sneller in zoekacties naar voren komt of bij gerelateerde accounts naar voren komt?

Het gaat al weken zo, en het lijkt erger. Ik zie dat wanneer je niet regelmatig (dagelijks) post, je zo honderden volgers per maand verliest. Zijn mensen zo druk bezig met bijhouden wie ze volgen? Ik vind het maar een drukke bezigheid: blijkbaar is men actief aan het ontvolgen, volgen en vooral bijhouden hoe vaak iemand post. Ik moet zeggen dat ik daar absoluut niet mee bezig ben. Ik vind het zelf leuk om mijn feed mooi te maken, maar dat zie ik als uitdaging. Het volgen van andere accounts geeft inspiratie en ik vind het tegenwoordig zo leuk dat Instagram heel persoonlijk is geworden.

Is dit jou opgevallen? Ben jij hier zelf mee bezig en denk jij dat het een effectieve strategie is? 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Handig artikel!
  Mijn account staat op prive dus ik heb er niet zoveel last van, delf ook nooit geprobeerd omdat het mij totaal niet om de volgers gaat, haha.

 • Ik ben zelf ook van mening dat je de accounts volgt die je wilt volgen, die je inspireren. Je zal er maar dagelijks werk van moeten maken om zo veel mogelijk accounts te gaan volgen en die week daarop weer te gaan ontvolgen. Lijkt me best vermoeiend.

 • Ja zo enorm vervelend! Ik vind het maar lastig. Ik word soms ook gevolgd door mega accounts (en ze ontvolgen net xo snel weer). Dat voelt al niet realistisch. Ben wel bang dat ze dus denken dat ik makkelijker te “winnen” ben omdat ik maar 800 volgers heb.

 • Haha, id het blijft een apart dingetje. Ik volg ook inderdaad veel accounts die mij ontzettend inspireren. Zelf ontvolg ik niet/nauwelijks. Maar ik merk id wel dat er regelmatig veel ontvolgers zijn. Gek is dit! Dan komen er ook weer bij, maar ontvolgen er weer net zo hard. Bizar!

 • Ik word hier ook helemaal gek van! Ik ben er zelf niet gevoelig voor in de zin van zelf maar mensen volgen omdat ik wil dat ze terug volgen. Ik wil dat mensen m’n volgen omdat ze mijn feed leuk vinden. Helaas kan dat betekenen dat ik soms echt een aantal weken stilsta in volgers .

 • Oh, wat heerlijk dat je hier eens over schrijft Sophie! Dit is echt mijn struikelblok van Instagram, ik vind het zó stom dat mensen dit doen. Als mensen mij volgen dan klik ik meestal meteen op hun profiel, gewoon om te kijken wat voor mensen het zijn. Negen van de tien keer zijn het Amerikaanse bloggers of bedrijven, en tegenwoordig klik ik dan eigenlijk meteen alweer weg voordat ik hun feed bekijk. Je weet toch wel dat ze je binnen een paar dagen weer ontvolgen. Ik weiger echt mee te doen aan dat spelletje, dan maar minder volgers op Insta! Nee, liever doe ik net als jij: ik volg wie ik leuk vind, ongeacht of ze vaak posten of niet (wie heeft er überhaupt zin om dat bij te houden?!) Laten we Insta vooral leuk houden!

 • Dit viel me ook al op ja! Ik zit regelmatig me de gedachte “oh leuk, ik heb nu (bijvoorbeeld) 300 volgers! Morgen zal het wel weer minder zijn.” Je krijgt er weer volgers bij en ze gaan weer weg. En dat andere klopt ook helemaal: als je een paar mensen gaat volgen, dan volgen zij misschien terug, maar ook hele andere accounts volgen je. Nadat ik de 300 volgers had gehaald, waren er opeens 7(!) redelijk grote accounts die mij gingen volgen. Maarja, zij volgen nog 4000 anderen dus wat heb je er aan :P

 • Ik ben de laatste tijd ook actiever op Instagram en heb het plezier weer helemaal ontdekt. Na het veranderen van het Algoritme vond ik het opeens niet meer leuk. Veel volgers kwijtgeraakt omdat ik minder ging posten en ik was er helemaal een beetje uit. Nu vind ik het weer heel erg leuk en check ik een paar keer per dag mijn IG. Ik merk wel dat ik ook erg let op de volgers die maar volgen en ontvolgen. Ik vind het stom en word er soms ook een beetje onzeker van. Ik probeer het wel van mij af te zetten want ik wil IG gewoon leuk houden! Je maakt prachtige foto’s Sophie en geniet iedere dag van je mooie foto’s die je toevoegt aan je feed!

 • Ik herken dit ook wel een beetje! Wanneer ik begin met het volgen van nieuwe accounts, krijg ik er snel volgers bij. Toch merk ik dat mijn aantal volgers ook regelmatig naar beneden gaan…

 • Het valt mij bij mezelf niet heel erg op. Dat komt misschien doordat ik niet zo’n hele actieve Instagrammer ben. Ik ga met Instagram bezig als ik daar zin in heb. Daardoor groei ik ook bijna niet. Aan de ene kant best jammer, aan de andere kant prima: dat betekent ook dat ik niet van die gekke neppe volgers krijg. Ik ben wel van plan om meer met Instagram bezig te gaan en één mooie feed te creeëren. Misschien dat dit domme volg-ontvolg spelletje me dan ook pas op gaat vallen. Ik volg ook alleen maar accounts die ik leuk vind. En ik hoop ook dat mensen mij volgen wanneer ze mij/mijn account/mijn foto’s leuk vinden. Liever minder volgers maar wel oprecht geïnteresseerde volgers dan een enorm getal.

 • Ja heel vervelend, vooral grote account volgen en ontvolgen me vaak!
  Ik volg gewoon accounts die ik leuk vind en zie vanzelf wel of ze mij terug volgen!
  Fijn artikel!

  Liefs, Nathalie

 • Ik moet er ook steeds vaker aan denken, dat hele volgen en ontvlogen begint een ding te worden. En met al het plussen en minnen blijf je ondertussen op hetzelfde aantal volgers staan. Ik ben ook heel erg benieuwd of mensen hier bewust mee bezig zijn of dat wij hier allemaal, weliswaar onbewust, aan meewerken. Vind het wel fijn om te weten dat ik niet de enige ben :)

 • Ik vind het ook jammer dat veel alleen maar nog on getallen gaat. Het lijkt me voor jezelf, wanneer je ook alleen maar gefocust op die getallen bent, zó vermoeiend!

 • Ik benoemde het laatst nog in onze groepschat. Irriteren eraan doe ik niet meer, deed ik wel. Maar willen ze mij niet volgen prima. Willen ze mij wel volgen ook prima. Maar ik volg alleen accounts die ik leuk vind om te volgen. Laatst bij een andere account wat ik heb, in een keer 40 accounts de ontvlogen. Maar wel typisch dat dit allemaal een de zelfde soort account was – fit – sport. En die volgende mij ook allemaal die week ervoor.
  Ik maak me er niet meer druk om. Het is leuk als je meer volgers krijgt duh maar het moet geen moet worden maar omdat je het wilt.

 • Het valt mij voornamelijk op dat ‘grotere’ accounts het volg en ontvolg spelletje spelen! Ik erger mij er dood aan. De getallen doen mij niets, maar natuurlijk zijn ‘leuke’ volgers wel fijn. Een tijdje geleden werd mijn instagram gehackt. De hacker had bijna al mijn foto’s verwijderd. Nu ben ik terug vanaf 0 foto’s begonnen. Ik was liever de volgers kwijt dan mijn foto’s en mijn feed waar ik tijd in stopte :)

 • Ik merk dit ook op, maar bij mij gaat dit dan over een kleiner aantal (10 i.p.v. 100). Ik snap niet goed waarom mensen zich daar mee bezig houden en ik snap het nut ook niet goed. Als je een account mooi of interessant vindt, dan blijf je het toch ook volgen? En je bekijkt ook eerst even goed of het account dat je gaat volgen, je ook echt iets zegt. Raar inderdaad…

 • Oh wat een interessant artikel, zo herkenbaar ook! De laatste tijd word ik er echt een beetje moe van. Het zijn ook telkens dezelfde die dit doen. Het ontdekken van nieuwe accounts vind ik lastig, ik zie ook zo vaak dezelfde voorbij komen in de reacties bij anderen haha. Het lijkt wel alsof mensen je niet meer volgen om je mooie foto’s, maar omdat ze hopen er weer een volger bij te krijgen. Zucht.

 • Heel herkenbaar! Ik merk dat als ik een nieuwe foto post ik vaak een stuk of 10/20 volgers erbij krijg. Maar de week daarop zijn ze ook weer weg. Je ziet het ook meteen als het iemand is met mega veel volgers en zelf weinig mensen volgt. Ik vind het zo irritant maar je kan er bijna niks aandoen..

 • Ugghhh ja! Instagram is wat dat betreft echt achteruit gegaan vind ik. Ik vond het eerst veel leuker in de zin: mensen zagen je foto’s ten minste als je wat postte; het algoritme was logisch. Ik merk ook dat ik wekelijks zoveel volgers en ontvolgers heb. Vervelend hoor..

 • Ten eerste begrijp ik niet dat we in een wereld leven waarin het belangrijk is geworden hoeveel volgers en likes je hebt? Meten mensen daar hun eigenwaarde aan op? Ik vind dat we dat halt moeten toe roepen, ik merk dat iedereen graag veel volgers en likes wilt want anders ” hoor je er niet bij” ? Ben je raar of vreemd en dat wil niemand iedereen wil Erbij horen… Nou ja niet iedereeen, ken genoeg mensen die helemaal geen ig hebben niet actief zijn op sm maar wel n rijk sociaal leven hebben.,ik zou er dan ook niet bij horen met mijn schamele 130 volgers en gemidd 15 likes?! Nou jammer dan, ik vind zelf dat er niks mis is met myn profiel en vind het belangrijk dat je dicht bij jezelf blijft en post wat je Zelf leuk vind, wat jouw inbreng is in de jungle van ig die helaas erg bevuild is door scammers heel veel reclame, nep accounts etc etc plus nog de wannabe s idd die je volgen en zodra jij ze volgt ze jou ontvolgen…verschrikkelijk! Ik zie ook regelmatig profiels die totaal geen bijzondere posts hebben maar wel heel veel likes…onbegrijpelijk. Ig zou vooral moeten gaan over mooie bijzondere fotos en feeds, inspirerende fotos, laat ze.simpele burgerlijke fotos maar op fb zetten! Ik like zelf zoveel mogelijk fotos van accounts die ik Echt leuk vind en vooral degene die niet veel likes hebben maar wel goeie fotos! We zyn volwassenen zeg..het moet leuk en oprecht zijn. Het is te gek voor woorden dat we onzeker gaan worden omdat we geen likes krijgen, ik heb me er ook toe laten verleiden maar opeens was ik er klaar mee, ik geloof in mezelf en sta achter mijn fotos, ga niet anders voordoen dan ik ben of myn account verwijderen omdat ik te weinig word geliked..kwaliteit ipv kwantiteit!

 • Goed artikel!
  Sinds ik bloggers die mij inspireren op instagram ben gaan volgen krijg ik steeds meer volgverzoeken van mensen die ook een blog hebben. Meestal volg ik dan terug, maar de meeste ontvolgen mij ook binnen een paar dagen al..
  Zulke figuren ontvolg ik dan ook meteen en ook hun blog zal ik niet meer bezoeken, vind dit een heel kinderachtige manier om jezelf onder de aandacht te brengen..
  Profielen met duizenden volgers die zelf maar weinig mensen volgen, die volg ik bij voorbaat al niet meer terug..

 • Jaaa! Precies hoe ik er over denk. Ik probeer wel meer volgers te krijgen (om beetje opnde kaart te komen als illustrator) maar volg alleen accounts die ik leuk vind, dus ook nauwelijks “echte” vrienden, die kiekjes zie ik wel op facebook. Moet zeggen dat ik toch wel onzeker word als mensen me ontvolgen maar dat zullen dan vast mensen zijn die alleen maar zelf volgen voor het terug volgen denk ik (grotendeels dan, er zullen vast ook heus wel mensen zijn die mijn profiel niet aanstaat)

 • Hi! Zelfde probleem ik heb mega veel ontvolgers laatste tijd dacht dat ik de enige was ! Ben wel benieuwd naar jullie IG profielen als “ echte” volger let me know! Mijne is @isagroot ??