Het maken van een zelfportret: hoe?

De meeste foto’s op mijn blog zijn gemaakt met de zelfontspanner. Nu kan dat voor beauty gerelateerde foto’s makkelijker dan voor fashion gerelateerde foto’s. Uitdagingen ga ik altijd aan en laatst plaatste ik een artikel met mijn nieuwe Longchamps tas en een aantal mensen merkten terecht op dat de foto’s zelfportretten waren. Ik deel mijn tips over het maken van een zelfportret! 

Benodigdheden

  • Camera met groot statief (eventueel een camera met een kantelbaar scherm)
  • Afstandsbediening compatibel met jouw camera
  • Een leuke locatie

Ik ben begonnen met het maken van een zelfportret omdat ik er niet van houd om voor de camera de staan. Zet mij er maar lekker achter, dan ben ik veel meer op mijn gemak! Dus besloot ik zelf eens te proberen om een statief op straat te zetten en foto’s te schieten. Zo kan het op mijn manier en dat voelt voor mij beter! De afgelopen jaren heb ik voor mijn blog veel geëxperimenteerd: de meeste beauty ‘selfies’ zijn gemaakt met de zelfontspanner. Heel veel anders is het niet om een full shot te maken, behalve het feit dat het buiten is!

Plan van aanpak voor jouw zelfportret

Nu kun je niet gemakkelijk in een drukke stad of in een café met een statief en zelfontspanner gaan staan (het kan natuurlijk wel!), maar wanneer je een toffe en wat rustigere locatie in de buurt hebt, is het zeker mogelijk. Maak altijd een paar testfoto’s van de locatie en bedenk van te voren hoe je wilt dat de foto’s er uit zien. Wil je foto’s die vanaf je middel lopen, wil je er helemaal op staan? Wat wil je overbrengen? Is de locatie licht genoeg en hoe kun je ervoor zorgen dat je de sfeer vastlegt die je wilt hebben? Bedenk van te voren een soort plan van aanpak en draaiboek van welke foto’s en welke poses je wilt hebben.

Statief
Voor een zelfportret is een statief een absolute must. Zonder kun je geen zelfportret maken! Je kunt kiezen voor een klein statief wat je op een raamkozijn of op een bankje kunt zetten, maar mijn voorkeur gaat uit naar een groot statief wat tot 2 meter uitgerekt kan worden. Wanneer je geen statief hebt, kun je er altijd eentje improviseren met een stapel boeken op een krukje of een tafel.

Afstandsbediening
Wanneer je jouw camera helemaal hebt ingesteld om een foto te maken, heb je alleen nog een afstandbediening nodig om de foto te maken. Truc daarbij is om een pose aan te nemen waarbij de afstandsbediening niet in beeld is, of om jezelf tijd te geven de afstandsbediening weg te leggen. Zo kan ik de knop indrukken waarbij ik dan nog twee seconden heb. Precies genoeg om ‘m weg te leggen!

Testfoto’s
Wanneer je een beetje weet waar je camera moet staan, hoe de foto’s er uit moeten zien en wanneer de camera juist ingesteld staat, is het tijd om wat testfoto’s te maken! Maak een foto, kijk of dat de instellingen goed staan en herhaal dit totdat jij tevreden bent!

Maak gebruik van natuurlijk licht

Waar je binnen last kunt hebben van te weinig licht, heb je hier buiten geen last van! Maak gebruik van het licht. Denk er over na of je het licht van voren wilt hebben, van de zijkant of bijvoorbeeld gebruik wilt maken van het ondergaande zonnetje. Natuurlijk licht geeft het allermooiste licht, gevolgd door softboxen of een externe flitser die je in een ruimte zou kunnen gebruiken. Mocht je kunstlicht gebruiken in een gesloten ruimte, dan moet je ook over de opzet van het licht nadenken.

Speel met de omgeving

Maak gebruik van kleuren, patronen, licht en de omgeving. Speel met contrasten en laat bepaalde eigenschappen zo goed mogelijk naar voren komen. Zo vind ik bovenstaande achtergrond persoonlijk heel tof omdat niet alleen de kleuren goed matchen, maar ook omdat het weer eens iets anders is. Maak gebruik van jouw omgeving! Hier heb ik de carpoort van de buren gebruikt nadat het hout was bijgevuld.

Blijf oefenen!

Tot slot: blijft oefenen met de instellingen van jouw camera, met het plaatsen van jouw statief ten opzichte van de zon en met het uitzoeken van locaties. Nu ben ik wat betreft het maken van foto’s wat mensenschuw, maar ik weet zeker dat de zelfportretten nog mooier zouden worden wanneer ik mijn camera, statief en afstandsbediening wat vaker verder buitenshuis mee zou nemen en maling zou hebben aan wat anderen er van zouden vinden. Ook voor op reis is het namelijk heel gaaf om hier mee aan de slag te gaan.

Maak jij wel eens een zelfportret?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *