Het leven van een psychologie stagiair #1

Het leven van een psychologie stagiair
Het leven van een psychologie stagiair

Het is precies een maand geleden dat ik begonnen ben op mijn stageplaats. Inmiddels is het een gewoonte om vroeg op te staan en mij klaar te maken voor een dagje stage/ werk. Voordat ik aan deze stage (überhaupt aan deze opleiding) begon, had ik zoveel vragen over hoe zo’n stage eruit zou zien. Vandaag beantwoord ik meer over mijn ervaring als psychologie stagiair!

Het is meer computerwerk dan ik had gedacht

Ik had absoluut niet gedacht dat je als psycholoog van gesprek naar gesprek rent, maar er komt veel meer bij kijken dan alleen maar ‘praten’  en behandelen. Alles, ieder gesprek, moet gerapporteerd worden en voortgang wordt met het team besproken. Het moet allemaal terug te lezen zijn in het dossier. Voor ieder uur ben je daar toch minstens wel een kwartiertje mee bezig.

Daarnaast kost het uitvoeren van diagnostiek (bijvoorbeeld intelligentietesten, cognitieve testen, persoonlijkheidsonderzoek) ook ontzettend veel tijd. Het is de bedoeling dat er aan het einde van zo’n test binnen een bepaald tijdsbestek een verslag klaarstaat met een eindconclusie over hetgeen wat onderzocht is. Iets diagnosticeren wordt niet zomaar even gedaan. De komende maanden ga ik leren om onderzoeken af te nemen én ga ik behandelcontacten uitbreiden. Spannend!

Het kan mentaal best belastend zijn

Nu heb ik de gehandicaptenzorg niet vaak meegemaakt dat ik het werk in mijn hoofd mee naar huis nam. Als psycholoog zijn verhalen toch wel iets heftiger en zwaarder én je denkt er ook heel goed over na. Veel aspecten worden tot in details besproken en nadenken over een behandeling kost ook tijd. Vooral in de eerste twee weken heb ik echt het weekend of sport nodig gehad om mijn hoofd even leeg te maken. Ik weet dat dat iets is waar in je groeit, maar zoveel indrukken kunnen best belastend zijn!

Daarnaast is het ook nadenken geblazen over het aangeven van jouw grenzen. Want: tot in hoeverre vertel jij over persoonlijke dingen als een cliënt daarover vraagt? Het is absoluut een tijd waarin ik mijzelf ook ga ontwikkelen als persoon.

Het vereist creativiteit

Protocollen genoeg, maar voor sommige (combinaties van) problematiek zijn er geen vaste protocollen. Het vereist kennis over een bepaalde stoornis, maar ook inzicht in de persoon zelf. Wat past bij diegene en wat is de hulpvraag? Ik heb nu een paar korte gesprekken gehad en soms vraagt het om een hoop creativiteit om tot datgene te komen waar successen te behalen zijn. Dat is ook wat ik van mijn ervaren collega’s hoor: soms kom je er niet met het volgen van standaardstappen.

Ik hecht extra veel waarde aan het weekend

Dit puntje staat natuurlijk los van de inhoud van mijn stage, maar nu ik vier dagen in de week van half 8 tot half 7 weg ben, blijft er weinig van de dag over. Ik sport 3 avonden in de week (waarvan één in het weekend hoor!) en heb daarnaast nog een blog en Instagram. Waar blijft de tijd?! Daarnaast moet ik ook nog een scriptie afmaken en heb ik vanaf november een vak te volgen. Oh en ik het weekend zie ik graag mijn vriend en doe ik het liefst ook een drankje met vriendinnen. Dit vraagt even een logistieke plannen. Hoe doen mensen dit met een fulltime baan?!

Tot hier de eerste indrukken van het leven als psychologie stagiair. Je snap dat ik inhoudelijk niet op de stage in kan gaan (ik heb uiteraard een geheimhoudingsverklaring getekend) om privacy te waarborgen. Wel is het leuk om te delen wát ik allemaal doe en gaan doen! Heb jij ervaring met stages?

Heb je nog vragen? Stel ze in de comments, dan kom ik daar zeker nog op terug!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Wat leuk om te lezen en knap dat je dit allemaal doet! Lijkt me heel interessant, maar zoals ik kan lezen ook uitdagen en soms vermoeiend. Het is wel belangrijk voldoende rust te nemen hoor. <3 Ik werk zelf ook fulltime en vind tijd met vrienden en vriendinnen ook belangrijk dus ik hou niet altijd tijd over om alles te doen dus dan moet ik kiezen. Zeker met het plannen van de bruiloft blijft er weinig tijd over, maar daarna kan ik weer lekker bloggen. <3

  • Oké, eerlijk: ik had eigenlijk geen idee wat een psychologie stagiair doet, dus ik vind dit echt HÉÉL interessant. Echt leuk om te lezen wat er allemaal bij komt kijken buiten de sessies om. Snap inderdaad goed dat je een geheimhoudingsverklaring hebt moeten tekenen, maar dit vind ik ook heel tof om te lezen.

  • Wat een tof beroep heb je gekozen. Maar het lijkt me inderdaad mentaal soms ook erg zwaar, al die heftige dingen. Knap van je, en heel interessant om te lezen!