Fotografietips – Voorzetlenzen

Voor7

Alweer een poosje geleden hebben jullie mijn beginnertips voor fotografie kunnen lezen. Dat werd erg goed ontvangen, dus vandaag heb ik nog een tip wat betreft macro fotografie. Superbudget en vooral superleuk!Als je een beetje into fotografie bent, weet je vast wel wat ik bedoel met macrofotografie. Voor degenen die dat nog niet weten, hier volgt een korte uitleg:

Macrofotografie is het fotograferen op korte tot zeer korte afstand van onderdelen van mensen, dieren, planten of voorwerpen, met de bedoeling ze zo groot mogelijk af te beelden, zodat details zichtbaar worden die met het blote oog moeilijk of niet waarneembaar zijn.

We spreken van macrofotografie wanneer de vergroting groter of gelijk is aan één. Wanneer de vergroting kleiner is dan één, spreken we over een close-up. Of anders gezegd: wanneer het beeld op film/sensor groter of gelijk is aan het gefotografeerde voorwerp, spreken we van macrofotografie.

Bron

Het gaat hierbij dus om het zo dichtbij mogelijk fotograferen om zoveel mogelijk details in kaart te brengen. Superhandig voor beauty/fashionbloggers! Hoe vaak heb je wel niet meegemaakt dat je camera/lens niet genoeg wilde inzoomen? En al heb je daar een goede lens voor, dan moet je nog metersver ervan af staan omdat de camera niet focust (dat heb ik in ieder geval bij mijn 55-250 mm lens!). Daarom heb ik een geld-, moeite-, en irritatiebesparende tip: gebruik voorzetlenzen!

Voor4

Voorzetlenzen gebruik ik al jaren, ik heb het waarschijnlijk ergens in de ZOOM (tijdschrift) zien staan. Als verjaardagscadeautje van mijn zus heb ik toen een mapje met 4 voorzetlenzen gekregen. Er ging een wereld voor mij open, het was fantastisch om te zien dat ik zó dichtbij een onderwerp kon komen. De korrels van een poeder, de haartjes van een mascaraborstel, ik kan overal bij zonder dat ik een dure camera en/of lens van minstens €500 hoef aan te schaffen.

Voor5 Voor8 Voor3 Voor6

De naam voorzetlens zegt eigenlijk al voldoende. Het is een lens die je voor je eigen lens kunt plaatsen. Zie het als een soort vergrootglas die je voor je oog (de daadwerkelijke lens van de camera) zet. Alles wordt ingezoomd! Zo werkt dit ook voor een camera. Zelf heb ik vier varianten. +1, +2, +4 en macro voorzetlens (ik denk +10). Ik gebruik voornamelijk de macro voorzetlens, dit is ook meteen de dikste lens.

Voor1

Hieronder wat foto’s die ik met mijn voorzetlenzen heb gemaakt.

Glossy5

Met macrolens

Glossy4

Zonder voorzetlens. Wat een verschil in details!

IMG_0898

Wederom zonder voorzetlens.

IMG_0902

Met voorzetlens (+10), je ziet de kleinste korrels!

Ik heb geprobeerd mijn setje op te zoeken dat destijds ongeveer €15/€20 heeft gekocht. Totaal niet duur! Ik heb inmiddels niet mijn set gekocht, maar wel voor jullie een andere set gevonden die helaas flink in prijs is gestegen. Toch totaal niet duur, een nieuwe lens kost al gauw over €100 – €500 waar je niet eens altijd heel dichtbij mee kunt komen. Hier vind je de webshop, de set lijkt op die van mij, alleen dan van een ander merk. Let wel even goed op de diameter van je lens! Een kitlens komt gauw neer op 58mm omtrek, maar ik heb zelf ook een kleinere portretlens waar de omtrek 46mm van is. Big difference!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *