Favoriete psychologie boeken

Als psychologiestudent heb ik mij altijd enorm geinteresseerd in boeken over zelfhulp, inspiratie en onderwerp gerelateerd aan de psyche. Mijn eerste boek was van Dick Swaab, ‘Wij zijn ons brein’. Een heel interessant boek wat allerlei onderwerpen aanstipt over hoe ons brein werkt. Naar aanleiding van dit boek ben ik een kleine verzameling aan gaan leggen en dit zijn mijn favorieten! 

Miracle Morning – Hal Elrod

Dit is een boek wat ik een lange tijd geleden al heb gelezen én heb geprobeerd! De Miracle Morning  (voluit The Miracle Morning – The 6 Habits That Will Transform Your Life Before 8AM) van Hal Elrod gaat over het uitvoeren van 8 gewoonten (de life S.A.V.E.R.S.) voor 8 uur ‘s morgens. Het is een inspirerend boek, waarbij je iedere morgen wat eerder opstaat om het maximale uit de dag te kunnen halen. Zo beveelt hij aan om iedere ochtend in een dagboek te schrijven, waarbij je mijn dagboek van een Miracle Morning-week hier kunt lezen!

Ik ben dol op uitslapen in de ochtend en een uur eerder opstaan om een routine uit te voeren vind ik best lastig. In het boek worden alternatieven genoemd, zoals de Miracle Morning in slechts een kwartier uit te voeren in plaats van een uur. Mijn Miracle Morning bestaat uit het lezen van een boek, het schrijven in mijn dagboek én het doen van yoga. Ik beleef plezier aan het lezen van een goed zelfhulpboek en met 10 pagina’s per dag kom je al een heel eind. The Miracle Morning is met een enorme positieve en inspirerende ondertoon geschreven en iedereen kan zijn eigen invulling aan de Miracle Morning geven. Ik geloof zeker dat het creëeren van minstens een kwartiertje voor jezelf ervoor zorgt dat je de dag een stuk minder gehaast doorgaat!

The Miracle Morning – €17,50 via bol.com

Patronen Doorbreken – Hannie van Genderen, Gitta Jacob & Laura Seebauer

Op mijn stage werd er gewerkt met schematherapie, een therapievorm gebruikt om negatieve gevoelens en gewoonten te herkennen en te veranderen. Schematherapie komt van schema’s, een soort blauwdrukken die bepalen hoe je kijkt naar jezelf, naar anderen en naar de wereld om je heen. Die schema’s lopen als een rode draad door ons leven en ontstaan door ervaringen, vaak door manier waarop opvoeders met je omgingen, tijdens onze jeugd.  Als je als kind vaak bent afgewezen, uitgelachen bent, dan kan het zijn dat je je minderwaardig bent gaan voelen en je je voor jezelf schaamt. Een gewone opmerking kan voor jou al als een afwijzing voelen.

Tijdens de schematherapie wordt er gekeken naar de kern van de problemen en hoe deze problemen ooit zijn ontstaan en waarom je je zo vaak slecht voelt. Door middel van je bewust te worden van bepaalde gedragspatronen (modi, enkelvoud modus) kun je de patronen waarin je vastloopt herkennen en doorbreken. Door middel van werkbladen en herkenbare casussen kun jij je bewust worden van hoe bepaalde gedachten en gevoelens zijn ontstaan om ze zodoende te veranderen. Voor mij als psycholoog een heel interessant boek om te lezen, maar ook voor een ieder die merkt vast te lopen in bepaalde patronen. Naar mijn mening een zelfhulpboek waar je écht wat aan hebt.

Patronen doorbreken – € 19,95 via bol.com

Superverslavend – Adam Alter

Sinds dat ik in de verslavingszorg werk, merk ik dat het begrip ‘verslaving’ behoorlijk breed is. Verslaving is veel meer dan alleen overmatig drank- of drugsgebruik, het is veel breder dan dat. We spenderen uren door met social media, mailen, Netflix en YouTube. Adam Alter spreekt ook wel over het tijdperk van gedragsverslaving en vergelijkt de huidige technologie met drugs en suiker. In het boek legt hij uit waarom social media zo verslavend is en hoe ontwikkelaars gebruik maken van het verslavende aspect van hun apps. We kunnen bijna niet meer om de grote impact van de verslavende techologieën heen: op de korte termijn geeft het een goed gevoel, hoewel het op de lange termijn minder goed voor ons welzijn is. Het boek laat je op een heel toegankelijke en interessante manier kennismaken met de psychologie achter gedragsverslaving en bespreekt ook hoe je er mee om kunt gaan.

Als je verslaafd kunt zijn aan computerspellen en smartphones, waarom kun je dan niet verslaafd zijn aan ruiken aan bloemetjes en achteruitlopen? In theorie kun je daar ook aan verslaafd zijn. Als die bezigheden een diepe behoefte vervullen, je niet zonder kunt en je ze gaat najagen terwijl je andere aspecten van je leven verwaarloost, dan heb je een gedragsverslaving ontwikkeld aan het aan bloemen ruiken of achteruitlopen. Er zijn waarschijnlijk maar weinig  mensen die daaraan verslaafd zijn, maar het is niet ondenkbaar. En intussen zijn er veel mensen die vergelijkbare symptomen als je ze laat kennismaken met de smartphone, een fascinerend computerspel of het concept van-email’.

Absoluut een aanrader voor een ieder geïnteresseerd in social media en hoe het komt dat we er niet vanaf kunnen blijven!

Superverslavend – €21 via bol.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *