Door welke bril kijk jij?

Ken je het gezegde ‘een roze bril op hebben’? Onze bril bepaalt hoe wij naar bepaalde gebeurtenissen kijken en kan ons behoorlijk beïnvloeden. Die bril kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat we negatiever naar de wereld kijken (de zwarte bril), maar kan ook er voor zorgen dat we alles rooskleuriger zien (de roze bril). Door welke bril kijk jij? 

Letterlijk gezien draag ik altijd lenzen. Ik ben niet gezegend met een goed paar ogen: integendeel, ieder jaar lijkt mijn sterkte steeds een beetje achteruit te gaan. Des te meer redenen mijn ogen regelmatig te laten controleren. Het bijkomende (soms wat prijzige) voordeel is de mogelijkheid om met soorten monturen te spelen in combinatie met jouw outfits.

Specsavers x Balmain

Het prachtige modemerk Balmain staat voornamelijk bekend om haar bijzondere creaties gedragen door de Kardashians. Tenminste, voor mij dan! Dat Balmain ook een volledige brillencollectie had, was voor mij nieuw. Specsavers is een exclusieve samenwerking met Balmain aangegaan met een diverse collectie aan brillen. Van cat-eye tot aan ronde glazen en gouden details. Absoluut fashionable brillen met een luxe randje! Het kleurenpalet gaat van glanzend zwart, goud, roze tot aan schildpadprint. Dit biedt een ruime keuze aan geraffineerde, elegante stijlen om ieder zijn of haar look af te maken.

De collectie is prachtig! Zelden heb ik zoveel brillen uit een collectie willen hebben, ze hebben een heel uniek en modieus karakter. Ik ben gegaan voor een heel opvallend model uit de collectie, de Balmain BL1512S. Een vrij ronde bril met een schildpadprint en tussen de glazen in zit een gouden, gevlochten brug. Ook de pootjes bevatten het zelfde gouden, gevlochten materiaal. Gaaf! Ik ben dol op dit soort opvallende details en opvallend is deze bril zeker.

De psychologische bril

Vanuit de psychologie kun je ook op een bepaalde manier door een bril kijken. Het is een visie die je hebt en het is de kunst om alles om je heen vanuit zoveel mogelijk kanten te belichten. Het kan namelijk tot een behoorlijk tunnelvisie leiden. Te opportunistisch of te pessimistisch kleuren het zicht in enkel één kleur. Zonde: er zijn zoveel mooie kleuren te zien!

Spoor die denkfouten op!

Ik denk dat we allemaal wel eens door de zwarte bril kijken: op het moment dat we een tegenslag ervaren, kunnen we daar nogal eens in blijven hangen. Op het moment dat ik mijn tentamen niet haal, ben ik bang dat ik geen enkel tentamen meer zal halen. Wanneer ik word afgewezen voor een sollicitatie ben ik bang om nooit meer een baan te kunnen krijgen.

Zie je die dikgedrukte woorden? Geen enkel, nooit, alles, niets … Het zijn behoorlijke veronderstellingen. Bovendien ook heel grote woorden: hoe weet ik dat ik nóóit meer een baan zal krijgen? Of dat ik geen enkel tentamen meer zal halen? In het verleden heb ik tentamens gehaald, en na dat ene tentamen heb ik ook gewoon nog tentamens gehaald. Die negatieve gedachten beïnvloeden onze verdere gedachten en kunnen tot een negatieve spiraal leiden. Probeer eens in jouw gedachten dit soort woorden op te sporen en probeer ze uit te dagen.

Cognitieve gedragstherapie

Denkfout: Ik zal nooit meer een tentamen halen.
Kritische vraag: Heb ik hier bewijs voor?
Bewijsvoering: Nee, het volgende tentamen is nog niet geweest. Voorgaande tentamens heb ik wel gehaald.
Alternatieve gedachte: Mijn tentamen prestatie is niet gebaseerd op voorgaande prestaties. Ik zal sommige tentamens niet halen, maar andere tentamens zal ik gewoon halen.

Dit is een voorbeeld van het uitdagen van gedachten en onderdeel van cognitieve gedragstherapie. Het opsporen van negatieve denkpatronen, het uitvergroten van de gedachten en het creëeren van alternatieve, geloofwaardige gedachten zijn belangrijke onderdelen om ervoor te zorgen dat we niet in een bepaalde bril blijven hangen.

En natuurlijk kijk ik ook wel eens door de zwarte bril of door de roze bril. En voor een poosje is dat niet erg: het is belangrijk om daar niet te lang in te blijven hangen én om te relativeren. Voorlopig kijk ik door mijn nieuwe Balmain x Specsavers bril! Wat vind je er van? :-)

Door welke bril kijk jij? 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *