De afstuderende student

Ik zit in mijn masterjaar Klinische Psychologie en hopelijk ben ik dit jaar eindelijk afgestudeerd. Dit heb ik de laatste weken tegen veel mensen verteld die ik heb ontmoet. Iets waar ik al 9 jaar lang naartoe werk (vanaf de brugklas zo’n beetje). Ik heb práchtige ups, maar ook zware downs gehad en ik kan je vertellen: het was allemaal niet makkelijk.

Het VWO was aanpoten. Ik deed weliswaar VWO, had het hele pakket met biologie, scheikunde, natuurkunde, wiskunde B en ga zo maar door. Eigenlijk alles waar ik niet goed in was (hoewel M&O, geschiedenis, aardrijkskunde en economie nóg erger waren voor mij), maar wél alles wat ik leuk vond. En ergens voor studeren wat je leuk vindt, is het allerbelangrijkste. Ik haalde net voldoendes en wist uiteindelijk toch in één keer te slagen voor mijn eindexamens.

De universiteit was heel anders: ik heb hard moeten werken, maar kwam er achter dat ik in Psychologie beter was dan in heel mijn VWO. Ik zat op mijn plek, genoot (en geniet!!) volop van het studentenleven en ik kan niet wachten om aan de slag te gaan. Het is bijna zo ver: ik heb één hertentamen te gaan, mijn scriptie en stage en dan ben ik klaar. Afgestudeerd psycholoog, klaar om de wijde wereld in te gaan. Op zoek naar een baan – dat gaat best een dingetje worden.

Iets waar ik dus al zo lang naar aan het uitkijken ben, is begonnen. En ik moet je zeggen: het gaat niet lekker. Vorig jaar vond ik het heerljk om mijn scriptie te schrijven: ik had volop inspiratie, had een lekker ritme te pakken en was er helemaal klaar voor. Deze laatste paar weken heb ik dat allesbehalve. Mijn hoofd is overstroomd: wanneer ik bezig ben aan mijn literatuuronderzoek, is mijn hoofd bij mijn blog en wanneer ik aan het bloggen ben, zit mijn hoofd bij mijn scriptie. Beide ‘projecten’ zijn voor mij ontzettend belangrijk en houden mij en mijn chaotische leventje draaiend. En ik vind het héérlijk. Maar het loopt zo in elkaar over, dat ik gewoonweg niet weet waar ik eerst moet beginnen en dat is frustrerend.

Mijn afstudeerscriptie doe ik bij het Erasmus MC, waarbij ik kijk naar cortisol (het stresshormoon) en obesitas. Iets wat ik persoonlijk ontzettend interessant vind en waarbij ik hoop dat er écht iets uit het onderzoek gaan komen. Iets bruikbaars, waardoor de behandeling nog beter aangepast kan worden per individu. Toch best wel gaaf om aan zoiets mee te mogen werken. De afgelopen weken heb ik veel thuis en in de bibliotheek gezeten om aan mijn onderzoeksvoorstel te werken. De aankomende weken gaan er hopelijk anders uit zien! Dan heb ik een vaste werkplek waarop ik aan de slag kan gaan. Ik houd je op de hoogte over de voortgang, maar houd de inhoud verder privé :-)  Daarnaast ben ik ook bezig met het vinden van een praktijkstage, waardoor ik waarschijnlijk overlap heb in afstuderen en mijn stage lopen. Dat gaat héél druk worden, maar hopelijk heel erg leuk!

Keep you updated!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *