Boekreview veg! + Recept

veg_4

Vandaag heb ik nog een ontzettend leuk boek voor jullie, namelijk veg! van Hugh Fearnley Whittingstall. Een kookboek waar groenten in de hoofdrol staan, waar rekening met het seizoen wordt gehouden en wat boordevol inspiratie over vers koken in staat! Nu ben ik dol op groenten, maar kon ik nog wel de nodige variatie gebruiken en dat biedt dit boek. Daarnaast laat ik ook één van de recepten zien die ik gemaakt heb op basis van dit boek, enjoy!

veg_11 veg_5

voorwoord

Het boek begint met een van de krachtigste voorwoorden die ik ooit gelezen heb. Er wordt duidelijk gemaakt dat het een groentekookboek is dat daarnaast vegetarisch (en soms ook veganistisch) is, en niet een vegetarisch kookboek met voornamelijk groenten. Daarnaast vertelt Hugh dat we meer groenten moeten eten, veel meer. Wanneer we meer groenten eten, zullen we minder vlees eten! Groenten zijn namelijk beter dan vlees. Het sprak mij ontzettend aan en zette mij ook aan het denken.

De schrijver van dit boek, Hugh Fearnley Whittingstall, is presentator van het programma ‘River Cottage’ en is groot fan van biologische seizoensproducten. Niet alleen voor vegetariërs is dit een boek vol inspiratie, ook voor groenteliefhebbers. Zoals ik! Ik heb dit boek niet meegenomen met het idee om vegetarisch te worden, maar omdat ik dol ben op groentes en je kunt er héérlijke gerechten mee maken zonder dat je vlees of vis nodig hebt!

veg_6 veg_10

vormgeving en inhoud

Het boek is prachtig vormgegeven. De kaft springt er al uit met al dat groen en oranje, mijn aandacht werd er naartoe getrokken! Daarnaast zie je op elke bladzijde wel een mooie foto van het desbetreffende gerecht en de beschrijving is ook erg duidelijk aangegeven. In het register staat achter sommige recepten een v, dit houdt in dat het recept veganistisch is! Er zitten ontzettend veel veganistische recepten in!

De indeling is ook zó leuk! Zo kun je kiezen voor brood, pasta, rijst, maar ook tapenades, dipsausjes en barbequegerechten staan er in dit boek. Het hoofdstuk ‘Eten uit de voorraadkast’ vond ik ook erg leuk, stel dat je toch voor groenten gaat uit blik (zoals erwten!). Kortom; genoeg inspiratie en keuze! Ik heb eerst heel lang gebladerd in het boek en zo’n 30 keer gedacht ‘Oh, dit wil ik maken!’.

veg_7veg_1

frittata met zomergroenten en geitenkaas

Dit was een van de eerste recepten die ik maakte. Een lekkere fritata met (zomer)groenten. Nu kookte ik voor mijzelf, dus nam ik stoomgroenten met broccoli, doperwten, spinazie, sugarsnaps en bosuitjes. Niet helemaal zomergroenten, maar wel mijn favoriete groenten!

Wat je nodig hebt voor deze heerlijke frittata voor 4 – 6 personen

  • 400 gram (nieuwe) aardappels
  • 300 gram gemengde groenten (asperges, sperziebonen, gedopte jonge tuinbonen, gedopte of diepvrieserwtjes, broccoli)
  • 2 el koolzaad- of olijfolie
  • 2 bosjes lente-uitjes, boven- en onderkant eraf, in grove stukken
  • 7 of 8 middelgrote eieren
  • ongeveer 75 middelpittige geitenkaas (hard of zacht)
  • flinke handvol bieslook en/of peterselie, fijngesneden
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Het is de bedoeling dat je de aardappels éérst in schijfjes snijdt, dan aan de kook brengt. Wanneer het water + de aardappelen koken, gooi je de gesneden groenten erbij. Dit geheel laat je 3 – 4 minuten koken zodat de groenten net gaar zijn. De aardappelschijfjes zullen dan ook gaar zijn omdat ze relatief dun zijn (in vergelijking wanneer je gewoon aardappelen kookt).

Fruit ondertussen de lente-uitjes in een scheut olijfolie tot ze zacht zijn in een grote koekenpan. Voeg vervolgens de uitgelekte groenten en aardappelen toe aan de pan, samen met de fijngesneden kruiden.

veg_2

Klop vervolgens de eieren los en voeg zout en peper toe. Schenk deze over de groenten en aardappelen in de pan en laat ze zachtjes bakken. Zorg dat je de ei goed verdeeld en zowel onder als boven de groente krijgt. Strooi de geitenkaas er vervolgens overheen en zet de pan in de voorverwarmde oven (180 graden) of laat deze zachtjes op het kleinste vuur koken met de deksel er bovenop.

veg_3

eetsmakelijk!

Af laten koelen, op een bord laten glijden en eetsmakelijk! Een heerlijke groentefrittata, een hartige groentepannekoek! Lijk best op het voorbeeld toch? ;-)

veg_9 veg_8

nog wat inspiratie…

De quinoa met courgettes en ui heb ik ook gemaakt en die was héérlijk! Het recept was eigenlijk super simpel, maar het was een vullende maaltijd met lekkere smaken en je zou zelf ook nog prima kunnen variëren door er extra groenten aan toe te voegen.

Het boek is leuk opgedeeld, heerlijke gerechten en voor een beginnende vegetariër of iemand die meer variatie in groenten zoekt zeker weten een aanrader! Regelmatig blader ik even door het boek heen en vind een lekker recept. Je hebt er niet hele bijzondere ingrediënten voor nodig en daarnaast zit er voor elk seizoen wel een lekker recept in! Voor iedereen die van groenten houdt en een boek zoekt met veel variatie en  mooie foto’s.

veg! is in de boekwinkels en online verkrijgbaar voor €24,95.
Hou jij ook zo van recepten met lekker veel groenten?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *