Blogtips voor beginners

blogtips1

Naar aanleiding van het vorige artikel met blogtips, kwamen er veel vragen binnen van meiden die net een blog begonnen waren. Vragen als ‘hoe vertel je je omgeving dat je een blog hebt?’ en ‘hoe begin je?’ werden vooral gesteld. Ik heb een aantal tips voor jullie verzameld uit eigen ervaring waarvan ik denk dat die je verder op pad kunnen helpen! Vandaag Blogtips voor Beginners!

Je wilt een blog gaan beginnen, je weet waar het over wilt gaan en hoe het er uit moet gaan zien. Maar hoe begin je?

Ik had alles al in mijn hoofd. Veel te ambitieus ging ik van start. Mijn layout had ik in mijn hoofd, maar werd niet zoals ik wilde. Bovendien dacht ik dat bedrijven benaderen gemakkelijk was en dat je zo wel wat lezers had. Ik had het helemaal verkeerd. Na een jaar begin je het wereldje een beetje te leren kennen en weet je al gauw wat je kunt doen en wat je vooral niet moet doen.

♥ Verzin een pakkende naam voor je blog!

Wil je je focussen op één gebied of houd je het lekker breed? Weet dat er veel blogs zijn en dat je dus moet proberen om uniek te zijn. Mijn blog heet niets voor niets ‘MintsandMangos’. Wie weet wil ik over 2 jaar niet meer over beauty bloggen, maar ga ik over lifestyle of travel bloggen. Ik wil dan niet vast zitten aan een naam als ‘BeautySophie’ of iets waar ik niet verder mee kan. Bovendien blijft een gekke naam beter hangen als een standaardnaam!

♥ Begin meteen goed met een domeinnaam kopen en een besturingssysteem als WordPress.

Ik begon meteen met WordPress omdat ik dat al kende en omdat ik ook al bekend was bij MijnDomein. Ik weet dat er veel blogs op Blogger en/ of WordPress gemaakt worden. Met WordPress kun je naar mijn mening het meeste en reacties achterlaten is hier ook veruit het gemakkelijkste.

♥ Besteed aandacht aan je layout en vormgeving.

Om op te vallen als ‘nieuweling’, moet je uiterlijk opvallen. Knal er een mooie layout in of besteed tijd aan het maken van je foto’s! Ik fotografeer bijvoorbeeld op witte posters en heb sinds kort een wit tafeltje. Hiermee is het makkelijk om je foto’s op te laten vallen en te bewerken. Persoonlijk vind ik het ook veel fijner om naar foto’s van kwaliteit te kijken.

 ♥ Let op je inhoud

Wat wil je je lezers graag meegeven? Een wijze raad? Een aanbeveling of raad je een bepaald product of bepaalde dienst juist af? Schrijf op een zo duidelijk mogelijke manier, schrijf ABN en gebruik leestekens!

Niets is vervelenders dan de hele lange zinnen vol met spelvouten of zonder interpuncties haha! Meestal klik ik dan meteen weer weg omdat ik dan vindt dat er geen aandagt is besteedt aan de content en dat je blog dan niet serieus genomen word.

Natuurlijk is bovenstaand een beetje overdreven, maar als je je hobby/ passie serieus neemt, zullen anderen dat ook doen.

Ik ben al begonnen met mijn blog en ik heb zelfs wat reacties! Hoe moet ik nu eigenlijk verder? Hoe vertel ik het mijn ouders, vrienden of familie en hoe zorg ik ervoor dat mijn bezoekers terugkomen?

Ik moet zeggen dat dat er bij mij allemaal langzaam in is geslopen. Ik heb geen aparte Instagram aangemaakt bijvoorbeeld, dus er kwamen opeens veel beautyfoto’s langs. Zo nu en dan ook een foto van mijn blog.

Daarnaast ben ik best technisch aangelegd en ik had al gauw zelf een domeinnaam gekocht en de servers helemaal werkend gekregen. Toch vond ik het heel spannend om het aan mijn omgeving te vertellen en al helemaal spannend om het toch echt ‘openbaar’ te maken.

Wat tips om je op weg te helpen!

♥ Het is niet eng om te vertellen dat je een passie hebt.

Ik vond het best eng om uit te leggen dat ik best persoonlijke artikelen op het internet plaatste. Probeer maar eens uit te leggen wat een blog is en hoe dat werkt! Je hebt niets voor niets een blog, waarschijnlijk omdat je van schrijven, fotograferen of iets anders rondom je blog houdt. Waarom zou je dat niet willen delen?

Op een gegeven moment werd het ook tijd om te vertellen. Ik besteedde er steeds meer tijd aan en ik kocht een statief, meer producten en ga zo maar door. Op het moment dat er ook pakketjes binnenkwamen, werd het ook voor mijn ouders duidelijk dat het wat serieuzer was dan zij dachten. Inmiddels staan ze er de volle 100% achter (ik sta namelijk ingeschreven bij de KvK!) en steunen ze mij in alles wat ik doe. Daarnaast denken ontzettend veel mensen in mijn omgeving mee en dat vind ik echt te gek.

 Maak aparte social media kanalen aan.

Hier zou je bijvoorbeeld vrienden kunnen uitnodigen! Ik begon met mijn Twitterkanaal, maar niet veel mensen binnen mijn omgeving gebruiken twitter. Dat was dus no big deal. Via mijn eigen Facebook pagina voor MintsandMangos ben ik vrienden gaan uitnodigen. Zo nu en dan kreeg ik hele leuke reacties en whatsappjes over hoe leuk ze mijn blog wel niet vonden.

Via je social media kanalen kun je het zelf makkelijk openbaar maken. Zo kun je mensen laten snuffelen op je website en ze er langzaam aan laten wennen.

 ♥ Schaam je niet!

Ik moet zeggen dat ik me op sommige momenten een beetje schaamde voor mijn blog. Voornamelijk omdat mensen niet begrepen dat ik naar Amsterdam ging voor een evenement of overal foto’s van wilde maken. Dat ik mijn vrije tijd besteedde aan het maken van foto’s, schrijven van artikelen en het beter maken van mijn blog.

Natuurlijk zijn er mensen die dat niet snappen, de interesse niet delen. Ieder zijn ding toch? Dat is ook helemaal niet erg en vat dat al helemaal niet op als kritiek, iedereen heeft namelijk andere interesses!

Ik kan je alle tips geven in wereld, maar ik denk je zelf wel weet wanneer het tijd is/wordt. Ik kan alleen meegeven dat het helemaal niet erg is om voor je passie uit te komen. Als het niets wordt, wordt het niets. Als het juist verder gaat, is dat toch te gek?

Ik zie op andere blogs allemaal gave producten of zinnen als ‘Dit artikel bevat producten ter review’. Hoe krijg ik dat ook?

♥ Dat krijg je niet zomaar.

Dat is meteen het eerste wat ik je vertel. Als je gaat bloggen omdat je ook naar evenementen wilt en omdat je ook heel veel gratis producten wilt, kun je lang wachten. Ik moet eerlijk toegeven dat ik dacht dat dat allemaal makkelijker ging, maar er komt veel meer bij kijken.

Persbureaus, statistieken, Google Analytics en mailen zijn slechts een handjevol begrippen die hierbij komen kijken.

♥ Blog er op los!

Schrijf over wat je leuk vind, deel dit op social media en TAG de merken waar je over blogt. Persbureaus houden dit in de gaten en persbureaus mailen vanzelf wel wanneer zij jou op de lijst willen hebben!

♥ Contacteer bedrijven

Als je er zelf van overtuigd bent dat je blog het waard is om op perslijsten te komen, zou ik zeggen: ga ervoor!

Zoek de persbureaus op en ga aan de slag. Schrijf een nette e-mail waarin je uitlegt wie jij bent, waarom je mailt en wat je verwacht. Vaak willen de bureaus je statistieken weten van je blog, dus ik raad zeker aan om Google Analytics een paar maanden te gebruiken zodat je een duidelijk beeld hebt.

Sommige bureaus zullen antwoorden en je toelaten of afwijzen, andere bureaus zullen niet reageren. Ik heb het allemaal meegemaakt en ik heb er ook ontzettend veel van geleerd.

Een aantal don’ts

 • Vragen om gratis producten, diensten of andere samenwerkingen.
 • Volgers kopen of follow for follow gaan vragen. Als jij als beginnende blog opeens 2000 volgers hebt, is het duidelijk dat er iets niet helemaal in orde is (over het algemeen natuurlijk).
 • Andere blogs volspammen met links naar jou blog
 • Artikelen/ teksten/ foto’s gebruiken zonder toestemming of verwijzing.

Het bloggerswereldje kan een vreemde wereld zijn. Ik geniet er elk moment op de dag van en heb er al prachtige kansen door gekregen. Hopelijk heb je wat aan deze blogtips voor beginners gehad?

 Nog vragen die onbeantwoord zijn of vragen naar aanleiding van dit artikel? Vraag het bij de comments!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Mooi geschreven artikel en ik ben dol op je schrijfstijl, dat is ook een van de redenen waarom ik je blog bezoek. Ik vind spelling ook zo belangrijk, tuurlijk kunnen er kleine foutjes insluipen (en het zal mij vast ook overkomen), maar het is voor mij als bezoeker echt een afknapper als ik foutjes zie, haha. En foto’s….ooh daarvoor bezoek ik echt blogs :).

 • Wat een handige tips voor meiden die willen beginnen met bloggen! Ik wist het meeste al wel, maar toen ik drie jaar geleden begon met bloggen, waren er nergens zulke tips te vinden. Super handig dat ze er nu wel zijn :) Liefs, Nicole

 • Leuk om te lezen. Ik heb dat ook wel af en toe dat ik me schaam voor mijn blog omdat mensen in de omgeving het niet snappen. Maar ik vind het te leuk om het daarom niet te doen en zoals je zegt, ieder zijn ding!

 • Wat ontzettend goed geschreven Sophie! Afgelopen donderdag heb ik mijn blog ‘openbaar’ gemaakt voor familie en vrienden. Ik heb er zeker geen spijt van, iedereen was erg positief en dat is nog meer een drive voor mij om door te gaan :) X

 • Bedankt voor deze super handige post!! Sinds een week heb ik nu mijn eigen blog en ik merk dat er inderdaad wel meer bij komt kijken dan gewoon een leuk stukje schrijven en mooie foto’s maken. Er gaat een hele nieuwe en onwijs interessante wereld voor me open en de informatie die je gepost hebt ga ik zeker gebruiken!

 • Ik vond het in het begin ook eng om te zeggen dat ik een blog had, ik ben nooit echt iemand geweest die veel met make-up bezig was maar ik ben wel een computernerdje haha, sinds ik mijn blog had ging ik opeens steeds meer beautyblogs lezen waardoor ik er vanzelf in geïnteresseerd raakte en ook vond ik het een leuk onderwerp om over te schrijven, tegenwoordig schaam ik me er absoluut niet meer voor ik ben juist trots op wat ik allemaal met mijn blog kan bereiken en ik ben veel zekerder door al de make-up tips die ik dagelijks lees :)

 • Handig artikel Sophie! Ik heb nog steeds wel dat ik me ook een klein beetje ‘schaam’, maar dat is meer omdat mensen het dan raar vinden dat je ‘heel je leven’ op het internet zet.. Op het moment voel ik me dan een beetje ongemakkelijk en een minuut later besef ik weet dat het helemaal niks uitmaakt wat dat soort mensen denken! :)

 • Ontzettend handig artikel. Ik sluit me hier helemaal bij aan! Het was bij mij ook redelijk eng en spannend om iedereen te vertellen over m’n blog. Gelukkig is het nu ‘normaal’!

 • Erg fijn deze tips, dankje! Ik ben nu bij het punt beland dat ik me niet moet schamen en ik een facebookpagina voor mijn blog moet gaan aanmaken. Op de momenten waarop ik mijn blog deel met vrienden en via mijn persoonlijke facebookaccount, krijg ik enorm enthousiaste reacties :)
  Verder moet ik WordPress eens ontdekken, want ik ben niet altijd tevreden over Blogger/blogspot…
  X

 • Ik begon vol enthousiasme aan een blog en was (ben!) er heel happy mee. Maar, delen met anderen?! No way! Tsja, ik schaamde me er ook een beetje voor. Al denk ik dat dat ook met mijn werk te maken heeft. Ik ben leerkracht. In mijn ogen kon dit niet samen gaan met een onderwerp als beauty. Vandaar dat ik ruim een jaar anoniem heb geblogd. Want, stel dat iemand mij zou herkennen?! Inmiddels ben ik daar overheen gestapt en durf ik mezelf te laten zien op mijn blog én vertel ik er meer over richting mijn omgeving. Tot nu toe krijg ik alleen maar positieve en enthousiaste reacties :-) Je hebt erg fijne en goede tips gegeven voor ‘beginnelingen’.

  • Ah wat leuk om te horen. Super dat je er voor bent uitgekomen, en ik vind dat dat zeker kan hoor!

 • Leuk artikel, ik blog zelf sinds een aantal maanden en vind het nog reuze spannend allemaal. Ik ben al wat ouder (43) en vond dat er vooral veel ‘jonge meiden’ bloggen dus dacht huppakee ga ik ook doen (na jaren alleen maar blogs gelezen te hebben) en het blog virus heeft me nu te pakken. Moet nog veel leren maar reuze leuk allemaal.

 • Heel leuk om te lezen, ik kan me er helemaal bij aansluiten. Houd ook echt totaal niet van taalfouten. Bij mij kan het er ook weleens inschieten hoor, maar ik kan me er ontzettend aan irriteren :-)

 • Handig artikel! Ik vond het eerst ook eng om anderen te laten weten dat ik een blog heb, maar nu schaam ik mij helemaal niet meer om het feit dat ik dagelijks bezig ben met dingen die ik ontzettend graag doe.

 • Ik ben vooral op Blogspot begonnen, omdat het hele bloggen nieuw voor mij was en dan zat ik tenminste niet meteen vast aan betalen. Ik denk dat je die stap vooral moet nemen als je serieus blogt en het voor een langere tijd wil doen. Blogger was voor mij de perfecte manier om te beginnen – en ik ben voorlopig blij genoeg met het platform.

  Een pakkende naam en lay-out zijn zeer zeker belangrijk! Het wordt toch DE naam waar je om bekend staat en je wilt niet iets kiezen wat meerdere mensen hebben. En net zoals met boeken, beoordelen mensen je blog als eerste op hoe het eruit ziet en hoe leesbaar het is.

  Schaam je niet; geweldige tip :) Zo belangrijk om trots te zijn op wat je doet.

 • Wat een uitgebreid en fijn artikel Sophie! Ik zou graag meer willen weten hoe het gaat als je een eigen domein aanschaft.. Er zijn zoveel aanbieders dat ik door de bomen het bos niet meer zie..

 • Wat leuk deze tips!!! Zelf ben ik ook nog maar een half jaar aan het bloggen. Mijn blog gaat vooral over gezonde voeding, recepten en hardlopen. Ik vind het soms ook eng om te vertellen dat ik zo gepassioneerd ben door lopen en gezond eten :) Ik krijg veel positieve reacties, dus is wel leuk.

 • Super handig artikel! Ik blog inmiddels al bijna 5 jaar, dus het is niets nieuws voor mij (al blijf ik natuurlijk leren). Het enige wat eigenlijk een beetje mist bij mij, is dat buiten mijn ouders helemaal niemand weet van mijn blog. Niet dat ik me er voor schaam ofzo, maar ik durf het niet te vertellen haha, voornamelijk omdat ik erg persoonlijk en ook best vrij en sarcastisch schrijf. Misschien moet ik het maar eens overwegen!