Anderen inspireren, hoe doe je dat?

over inspireren, aanmoedigen en jezelf zijn
over inspireren, aanmoedigen en jezelf zijn

Als ik kijk naar de best gelezen posts van afgelopen maand, dan zijn die voor het merendeel gericht op ontwikkeling, tips of inspiratie. Dat is ook precies wat ik wil meegeven door middel van mijn blog: een stukje ontspanning, een stukje positiviteit en toch ook dat stukje inspiratie. Maar dat is moeilijk, want hoe inspireer je anderen? Ik ben op onderzoek gegaan en vertel je er vandaag meer over!

Mensen inspireren, ik denk dat we dat allemaal wel zouden willen. Iemand bezielen, iemand ergens toe aan zetten of aansporen. Het is iets moois en best een prestatie om dat door middel van een online platform te kunnen doen! Ik streef ernaar, om mensen te inspireren en aan te moedigen. Ik haal er zelf energie en inspiratie uit, maar ik laat mij zelf ook dolgraag inspireren door anderen! Wat is er voor nodig om iemand te inspireren? Om zijn/ haar gedachten om te laten buigen, aan te sporen of anders (positiever!) te laten denken?

Vertel je eigen verhaal

De meeste artikelen die ik schrijf, komen vanuit een eigen ervaring. Op het moment dat ik geen inspiratie had, kwam het artikel met 50 Blog Post Ideeën naar boven. Hierbij deel ik mijn 50 ideeën voor een leuke blogpost en hoop ik niet alleen mijzelf, maar ook jullie te inspireren. Ik kan wel een fantastisch artikel gaan schrijven over het rocken van je sollicitatie, maar ik heb er nog te weinig in mijn leven gedaan om mijn ervaringen te delen. En daar draait het natuurlijk ook een beetje om: door middel van mijn ervaringen, hoop ik een ander te inspireren. En daar draait het om: jij bent de expert van jouw eigen leven. Van jouw eigen valkuilen en overwinning.

Benadruk niet alleen de successen

Hoe leuk het ook is om alleen over successen te vertellen, het is niet de realiteit. Vallen en weer opstaan, toch? Ik vind een bepaalde ervaring van iemand júist inspirerend wanneer ook de imperfecties naar boven komen. Mijn bachelor heb ik niet met alle gemakken van dien gehaald en ook mijn master verloopt niet vlekkeloos. Je bent maar een mens! Toch deel ik die tegenslagen: het maakt mij mij. Vervolgens schrijf ik wél over hoe ik het beter kan aanpakken. Ik motiveer mijzelf, en hopelijk jou ook! Een schrijver schrijft niet in één keer zijn boek, maar daar gaat veel schrappen aan te pas. Een blog is weliswaar hetzelfde, alleen een stuk persoonlijker. Laat die persoonlijke kant zien (schrap niet teveel), dat maakt jou (en jouw verhaal wat je wilt delen) een stuk inspirerender.

Inspireer jij jezelf er ook mee?

Heel vaak heb ik een idee om uit te schrijven, maar wanneer het artikel af is, is het toch niet af. Dan lees ik het door en dan denk ik ‘ja, maar ik inspireer mijzelf er ook niet mee’. Je kunt wel klakkeloos tips blijven delen (super tof!), maar wanneer het je eigenlijk niet aanspreekt, moet je het ook niet doen. Kwaliteit boven kwantiteit, dan maar een dagje geen artikel online. Als niemand er iets aan heeft, dan heeft het ook geen zin om te posten.

Verdiep je in het onderwerp

Vanuit mijn redelijk wetenschappelijke studie (psychologie) heb ik geleerd om altijd op zoek te gaan naar ondersteuning voor jouw theorie. Vooral in de psychologie is dat erg belangrijk: werkt een bepaalde behandeling wel? Wat is een bepaalde stoornis en hoe uit zicht dat? Maar ook andere onderwerpen komen aan bod: hoe motiveer je iemand en wat is daar voor nodig? Wanneer ik een bepaald onderwerp in mijn hoofd heb, ga ik zelf ook een beetje op onderzoek uit. Kloppen mijn aannames? Inspireer ik inderdaad iemand door persoonlijke verhalen te vertellen? Of is dat mijn interpretatie? En natuurlijk is jouw eigen interpretatie minstens net zo belangrijk, maar het moet wel kloppen.

Geniet!

En tot slot: geniet ervan! Haal inspiratie uit het schrijven van een motiverend artikel en haal inspiratie uit de motiverende artikelen van een ander. Leer ervan en wees jezelf! Dan komt het helemaal goed :-)

 

Liefs, Sophie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Wat een ontzettend fijn en handig artikel! Ik deel op mijn blog ook vaak tips op basis van mijn eigen ervaringen en merk dat ik mezelf ook altijd afvraag ‘Zou ik mezelf hiermee inspireren?’. Het helpt mij ook om mijn struggles en minder goede pogingen te delen. Mezelf verdiepen in een onderwerp zou ik soms nog meer kunnen doen. Goede tip!

  • Well said! Ik vind van die blogposts die vol staan met tips en dergelijke alleen écht overkomen als er wat persoonlijks in verwerkt zit, ervaringen oid. En inderdaad, als je jezelf er niet mee kan inspireren, wie dan wel?

  • Goede tips meid! Gek genoeg vinden veel bloggers het eng om persoonlijk te zijn, maar is dat niet dé reden waarom mensen jouw verhalen zouden moeten lezen? Omdat het verhalen zijn die enkel bij jou te vinden zijn en niet bij anderen? Verder vooral inderdaad genieten van wat je doet, eerlijk zijn over de goede maar ook minder fijne momenten en bovenal trots zijn op ieder moment dat je iemand hebt geïnspireerd. :)