5 x how to stay in focus

stay-in-focus

Deze week staat volledig in het teken van tentamens. Om de één of andere vreemde reden heb ik altijd de meeste inspiratie voor mijn blog op het moment dat ik juist moet presteren. Mijn gedachten lopen van links naar rechts, mijn telefoon zit aan mijn hand geplakt en ik ben snel afgeleid. Toch, wanneer het moment daar is, kan ik wel presteren. Vandaag 5 x how to stay in focus! 

Maak een planning

Plannen is key. Het is een essentieel onderdeel van focussen, leren en weten waar je aan toe bent. Of je nou een deadline voor werk hebt of een tentamen voor school hebt, zonder planning gaat het niet lukken. Probeer wel een haalbare planning te maken; 5 uur achter elkaar blokken werkt niet. Plan pauzes in, zoek afwisseling en gooi er wat creatiefs tussen.

Even ontspannen is niet erg (om de 60 – 90 minuten)

Soms heb je dagen dat je uren achter elkaar gefocust bent, soms heb je momenten dat je na een uur niet meer kunt. Dat is normaal en helemaal niet erg! Ontspan even. Ik kijk soms een aflevering van een serie tussen het leren door, zo kan ik even op chill mode en knal ik erna weer door. Hetzelfde geldt voor lunchen; ik maak een lekkere salade en eet dat even voor de tv. Tijd is waardevol, maar zo is concentratie ook. Concentratie kun je niet afdwingen, dus ga niet uren door. Accepteer het en ga verder.

Weg met het internet (tenzij je het soms écht nodig hebt)

Voor mijn studie gebruik ik het internet veel. Ik lees artikelen die online te vinden zijn, op het internet vind ik wat mijn opdrachten zijn en via Facebook vind ik informatie door studiegenootjes. Bovendien ligt mijn telefoon altijd naast mij, mét het Wi-Fi aan natuurlijk. Dit geeft ontzettend veel afleiding (terwijl ik dit typ, krijgt mijn telefoon een melding: afgeleid!). Wanneer je op je laptop bezig bent en je moet echt even knallen: zet het internet dan uit! Zet je telefoon op vliegtuigstand of schakel notificaties uit.

Zo veel mogelijk offline

Over geen internet gesproken; wat dacht je van geen elektronica? De meest creatieve ideeën ontstaan bij mij meestal in bed, tijdens het leren of wanneer ik buitenshuis ben. Pak er gewoon ouderwets pen en papier bij? Ik vind het heerlijk om puntsgewijs op ideeën te komen, maar ook om te leren aan de hand van papier en dit uit te schrijven in een notitieboek. Bovendien heb je dan geen afleiding van alle mogelijkheden op computers, iPads en telefoons. Ik kan dan ook nog eens veel langer doorgaan!

Ruim op!

Chaos op je bureau is chaos in je hoofd. Ik kan niet leren wanneer mijn bureau een zooitje is. Meestal trek ik eventjes 20 minuten uit voor het opruimen van mijn kamer (wat ik vaak als ontspanning doe) en kan ik er met goede moed tegenaan. Geen idee of het wetenschappelijk is bewezen – hoewel het voor mij en vele anderen zo geldt – maar ik kan mij beter concentreren als ik niets heb op te ruimen. Zo kunnen mijn gedachten niet naar de kledingkast, het bureau of wat dan ook afdwalen en heb ik alle energie voor mijn werk!

Hoe behoud jij je focus?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Planning en chaos zijn soms bij mij met elkaar verweven, haha. Een chaotische perfectionist hier. ;-) Het opruimen van mijn kamer en daarmee werkplek is zeker een goede stimulans om de omgeving enigszins prikkelvrij te maken en mij zodoende beter te kunnen concentreren. Godzijdank heb ik geen tentamens meer, maar heb ik hetzelfde als ik ga bloggen, haha!

    • Ah te leuk dit, ik ga ook schrijven over chaos en perfectionisme, of dat samen gaat. Ik vind absoluut van wel, hoewel het niet de beste combi is, hihi :D

  • Fijne tips Sophie! Vooral het uitzetten van internet/mobiel werkt bij mij heel goed. Ik raar altijd zo snel afgeleid van bijvoorbeeld Whatsapp en Instagram, wat natuurlijk super zonde is als je alle tijd hard nodig hebt. En ik ruim ook altijd op voordat ik ergens aan begin, niks is fijner dan in een nette en cleane omgeving werken!

  • Ik ben het helemaal eens met het opruimen van je bureau! Weg alle troep die je kan zien. De kans is altijd groot dat ik dan eerst heel mijn huis ga opruimen!

  • Oh fijn zeg, zo’n reminder. Ik merk dat ik gewoon veel dingen tegelijk (wil) doe(n) dus daar moet ik vanaf. Meer focus in mijn werkzaamheden en de dingen die ik doe. Eerst dit, dan dat. En niet tegelijk. Dat mailtje kan echt wel drie tellen wachten en die comment, daar hoef ik ook niet per se direct op te reageren. Of.. AAH ;)

  • Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd zeggen ze toch altijd? Ik ga ook altijd spontaan opruimen tussen het leren door. Het scheelt inderdaad als je jezelf beloont met een fijne pauze tussen het harde werken door. Fijne tips! x

  • Ik denk dat offline blijven echt wel gaat werken bij mij, ben namelijk ontzettend snel afgeleid. Verder vind ik hget superfijn om met to-do lijstjes te werken het geeft me een goed gevoel als ik dan iets af heb.