5 x geld (be)sparen

Processed with VSCO with hb2 preset

Sparen, ik ben er maar slecht in. Ik probeer het iedere keer weer, toch heb ik aan het einde van mijn geld nog een beetje maand over. Jammer, maar wel de realiteit. Ik ga er dus niet helemaal goed mee om! Over de jaren heen heb ik verschillende strategieën geleerd en toegepast. Ik ben ook heel benieuw naar die van jou!

Bijhouden wat je uitgeeft

Soms is het gewoon pijnlijk om bij te houden wat je uitgeeft. Aan de andere kant is het ook nodig. Hoe meer je ermee wordt geconfronteerd, hoe meer je er stil bij staat. Dat broodje in de kantine, de chocoladereep op het station.. Ik ben veel onderweg en geef onderweg het meeste geld uit. Al die kleine bedragen tellen uiteindelijk op tot tientallen euro’s. Iedere keer dat jij denkt ‘ach, het is maar €2 euro’, wordt het totaal bedrag 10 keer zo groot! Maak je er bewust van en neem snacks voor onderweg mee. Het scheelt een hoop geld in ieder geval :-)

Jezelf een budget per week geven

Ik geef mijzelf een budget van €20 cash per week, wat ik mag gebruiken voor eten, lunch, kleine uitgaven bij de HEMA of wat dan ook. Dat houdt in dat ik per maand €80 daar aan mag uit geven, dat is best veel! Aan de andere kant; met een avondje uit eten ben ik er al gauw doorheen. Het vraagt soms wat logistieke planning, ik ben regelmatig wel wat duurder uit (denk aan een avondje stappen), maar het houdt mij bewust. Het geld wat ik overhoud gaat in mijn spaarpot. Veel dingen zoals grote boodschappen pin ik, maar al die kleine dingen voor mijzelf doe ik liever cash. Vooral deze uitgaven houd ik bij!

Pinnen of cash?

Zoals ik al eerder aangaf: ik probeer veel cash te doen. Op is op, maar het lukt mij niet altijd. Grote uitgaven pin ik, dat is met cash niet echt te doen. Toch heb ik niet altijd zin om geld te moeten pinnen, dus dat schiet er wel eens bij in. Ach, is menselijk, toch? :-)

Spaarpot voor kleingeld

Ik geef mijzelf een cash budget van €20 per week om uit te geven aan onderweg of kleine aankopen. Alles wat ik per week aan cash over houd, gaat in de spaarpot. Zo begin ik iedere week met een verse 20 euro in mijn portemonnee en blijf ik mijn spaarpot aanvullen. Daar gaat met gemak iedere maand €10 in, zonder dat ik het echt door heb! Ik heb er al een flink bedrag in zitten, maar weet nog niet waar ik het aan uit wil geven. Op het moment even gratis geld dus, haha :-)

Euroclix

Ik ben onlangs begonnen met Euroclix! Hier kun je vragenlijsten invullen, waarmee je clix spaart. Vanaf 1.000 clix (ter waarde van €10) kun je geld laten storten op je rekening. Ik spaar het nog een beetje op, maar na 2 maande heb ik €32 verdiend met het invullen van vragenlijsten. Sommige vragenlijsten zijn heel interessant, anderen juist weer heel saai. Aan de andere kant is het makkelijk geld verdienen. Het gaat niet heel erg snel, toch is €15 / €20 per maand leuk verdiend. Helemaal omdat ik maandelijks geld cash geld apart houd en daar hoort dit ook bij! Ik ben benieuwd of je hier constant mee gaat verdienen, of dit juist meer of minder wordt. Op een gegeven moment heb je toch wel zo’n beetje alle vragenlijsten gehad? Anyway, het is leuk tijdsverdrijf!

Wat zijn jouw spaartips?

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

    • Ben ik zelf bij terecht gekomen :-) Via een vriendin, die deed dat ook! Ik vind het zelf gewoon leuk om te doen en een beetje te sparen op die manier. Als het gesponsord was, had je dat onderaan de post kunnen vinden! :-)

  • Wat een fijne tips Sophie! Zelf proberen mijn vriend en ik ons ook altijd aan een vastgesteld bedrag per maand te houden voor bijvoorbeeld boodschappen, leuke dingen etc. maar komt toch wel vaak voor dat we er overheen gaan. Ik vind sparen ook best lastig, geef toch wel graag geld uit hihi. Voor een doel sparen, zoals een vakantie of een mooie tas, vind ik dan weer een stuk makkelijker!

  • Hele goede tips. Ik heb vroeger ook ooit gebruik gemaakt van Euroclix en het verdiende best goed. Ik vergeet het tegenwoordig steeds waardoor het niet meer echt veel nut heeft om weer een account aan te maken.

  • Goede tips! Ik pas ze vrijwel allemaal toe. Ik neem zo min mogelijk contant geld mee omdat ik dit veel sneller opmaak dan het geld op mijn rekening en maak ook gebruik van Euroclix. Ik doe dit nu al een aantal jaar en heb al een heel aantal keer een uitbetaling kunnen aanvragen.