5 tips om jouw doorzettingsvermogen te boosten!

5 tips om jouw doorzettingsvermogen te boosten!
5 tips om jouw doorzettingsvermogen te boosten!

 

In sommige opzichten ben ik niet zo’n doorzetter. Wanneer ik motivatie genoeg heb, dan ga ik ergens volledig voor! Wanneer het een klein beetje tegenzit, dan kan ik het er best makkelijk bij laten zitten. Ik noem mijzelf ook wel een ‘semi-perfectionist’: perfectionisme wanneer het mij uitkomt en wanneer ik mij er goed bij voel. Zonde, want met een gezonde dosis doorzettingsvermogen kun je ontzettend ver komen! Hoe zit dat bij jou?

Hardlopen, spinning en op zoek naar uitdaging

Eigenlijk heb ik een beetje een haat-liefde verhouding met hardlopen. Wanneer ik lekker in mijn vel zit en het idee dat mijn conditie het aan kan, dan loop ik minstens één keer per week. Het merendeel van de tijd ben ik daar niet zeker van en ik heb op zulke onverwachtse momenten wel eens gehad dat het lopen van geen kanten ging, dat ik bang was om die keren daarna te gaan lopen. Ik ben bang om mijzelf weer teleur te stellen en het meest voor de hand liggende is het dan dus te vermijden.

Soms is het eng om jezelf uit te dagen. Angst om te falen kan ons flink beperken en vaak hebben we al geleerd van eerdere ervaringen. Studeren voor een hertentamen is extra spannend, want de vorige keer heb je hem ‘ook al niet’ gehaald, van een presentatie wordt je iedere keer weer zenuwachtig en een bij een sollicitatie kun je niet stoppen met negatief denken over jezelf. Adem in en uit, ga ervoor en wees trots op jezelf dat je het hebt gedaan!

Probeer iets nieuws of probeer het op een andere manier

Dat hardlopen heb ik even laten zitten (hoewel ik wel ga trainen voor de bruggenloop in december!), dus ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging om mijn uithoudingsvermogen en conditie te blijven trainen. Mijn hardloopmaatje is een ware spinning-fanaat en moedigde mij aan om dit ook te gaan proberen. De eerste twee lessen waren echt pittig (vooral de tweede!), maar het is ontzettend uitdagend en ik wil steeds een beetje sneller fietsen. De lessen worden ook echt met een flinke dosis ‘peper in je reet’ gegeven, iets waar ik wel van houd. Eerlijk is eerlijk: ik kijk iedere week weer uit naar een nieuwe les!

Ik word hier ook fanatieker van en hopelijk voel ik mij snel een stukje zekerder over mijn hardloopskills. Dat doorzettingsvermogen komt vanzelf terug, zolang ik bezig blijf! Op dezelfde manier of via een omweg, dat maakt helemaal niets uit.

Stop met excuses maken!

Ik ben echt kampioen in het verzinnen van goede excuses: ik ben bang dat ik iets niet kan. Maar: wanneer je het niet probeert, weet je ook niet of je het kunt. Niet geschoten is altijd mis! Gewoon doen, ook al ben je bang dat het mislukt. Wie weet gaat het juist hartstikke goed en valt het mee. Successen zijn dan ook nóg motiverender en gedenkwaardiger.

Stel doelen en beloon jezelf

Wees niet te hard voor jezelf, maar ook niet te lief (accepteer geen excuses!). Wil je wat afvallen, stel dan doelen en beloon jezelf per behaald doel. Dat kunnen heel simpele dingen zijn van een avondje luieren na het behalen van een bepaalde deadline, tot aan een mooi nieuw kledingstuk.

Het kan ook andersom: investeer in jezelf. Wil je gaan trainen voor een marathon? Investeer in een nieuw paar hardloopschoenen, wellicht geeft dat wat inspiratie en motivatie. Wanneer ik een nieuwe deadline of opdracht moet beginnen voor school, dan vind ik het heerlijk om bij de HEMA voor een paar euro een nieuw notitieblok te halen met een mooie kaft. Heerlijk om fresh te beginnen, ik raak dan zo gemotiveerd om aan de slag te gaan!

Success is a series of small wins

Zoals de foto al zegt: succes behaal je niet in één keer. Daar zijn meerdere overwinningen voor nodig en dus doorzettingsvermogen om al die kleine overwinningen te behalen! Houd dat in je achterhoofd wanneer je misschien een kleine tegenslag hebt: Rome is niet in één dag gebouwd en zelfs een kleine tegenslag kan ervoor zorgen dat je uiteindelijk vooruit gaat.

Hoe houd jij jezelf gemotiveerd? Ben jij van nature gezegend met een flinke dosis doorzettingsvermogen of moet jij er soms (net als ik) hard aan trekken?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Dit hele artikel is zo herkenbaar! Ik heb zoveel doelen maar eraan werken gebeurd niet. Ook omdat de motivatie en doorzettingsvermogen ontbreken. Waar het vaak bij mij ook aan ligt is dat ik mijn doelen te groot maak.

  • Hele handige tips. Ik heb echt heel weinig doorzettingsvermogen en het probleem is dat mensen denken dat ik dat wel heb. Resultaat je komt in situaties terecht waar je jezelf niet uit krijgt omdat mensen dachten dat je het wel kon. Maar we proberen op zijn minst dat nemen ze me niet meer af.